2018. március 27., kedd

Ma van II. Rákóczi Ferenc emléknapja

1676. március 27-én született II. Rákóczi Ferenc.


Erdély, évforduló, II. Rákóczi Ferenc, Magyarország, magyarság, történelem
II. Rákóczi Ferenc mellszobra a fejedelem szülőháza előtt a szlovákiai Borsiban — Fotó: Vajda János/MTI
Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját a Magyar Országgyűlés 2015. március 17-én nyilvánította emléknappá.

A mai napon tisztelettel adózunk történelmünk egyik legnagyobb alakja, II. Rákóczi Ferenc, valamint a fejedelemre felesküdöttek emléke előtt, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate (Istennel a hazáért és a szabadságért) zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért.

II. Rákóczi Ferenc 1676-ban született a Zemplén vármegyei Borsi várában (ma: Borsa, Szlovákia), apja I. Rákóczi Ferenc választott erdélyi fejedelem, anyja Zrínyi Ilona volt. A szabadságharc 1711-ben bekövetkezett bukása után száműzetésben élt, 1735. április 8-án halt meg a törökországi Rodostóban (ma Tekirdag). Hamvait csak 1906-ban hozták haza ünnepélyes külsőségek között, és a kassai Szent Erzsébet-székesegyház kriptájában temették el.

II. Rákóczi Ferenc neve szorosan összefügg az általa 1703-ban indított Rákóczi-szabadságharccal, melyben a teljes állami függetlenséget kívánta visszaszerezni a Habsburg birodalomtól, ezért választották meg Erdély és Magyarország fejedelmévé.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.