2017. december 13., szerda

Hullócsillag-fesztivál lesz ma éjszaka

Látványos csillaghullás lesz szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, amikor megérkeznek a Geminidák: a szerencsések óránként akár száznál is több hullócsillagot láthatnak.


csillagászat, hullócsillag, decemberi csillaghullás, Geminidák
Geminidák — Fotó: Babak Tafreshi/National Georgraphic Creative
Amennyiben kedvező lesz időjárás és megfelelő helyet választunk a megfigyelésre, óránként 100-120 hullócsillagot is láthatunk az éjszakai égbolton.

Évente tucatnyinál is több meteorzáport lehet megfigyelni a Földről. Közülük kettő emelkedik ki igazán: a Perszeidáknak nevezett meteorraj menetrendszerűen augusztusban, míg a Geminidák meteorraj decemberben produkálja ezt a látványos égi jelenséget.

  • a meteorraj nagyjából két hétig látható;
  • a csúcspont december 13-ról 14-re virradó éjszaka van;
  • óránként 100-120 hullócsillag is felvillanhat az éjszakai égbolton, ami nagyjából megegyezik, néha még meg is haladja az augusztusi meteoreső intenzitását.

Kedvező időjárás esetén mindenképpen érdemes a szabad ég alatt tölteni 15-20 percet a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Fontos a megfelelő helyszín kiválasztása is, a kivilágított nagyvárosokban ugyanis kis eséllyel lehet bármit is látni a jelenségből, mert az erős földi fények elnyomják a légkörben elégő porszemcsék felvillanásait.

Geminidák


A Geminidák azon kevés meteorrajok közé tartozik, amelyek nem egy üstökösmagból, hanem egy aszteroidából származnak. A 3200 Phaeton jelű kisbolygó körülbelül öt kilométer átmérőjű.

A Geminidák nevüket onnan kapták, hogy a hullócsillagok mintha a Gemini, vagyis az Ikrek csillagkép irányából közelítenék meg a Földet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI