2017. október 10., kedd

Rekord pityókatermés volt idén Székelyföldön

Hargita megyében a termelők az elmúlt 27 év legjobb termését gyűjthették be, átlagosan 26,3 tonna burgonyát hektáronként, azonban nagyon alacsony a felvásárlási ár.


burgonyatermesztés, burgonya, pityóka, mezőgazdaság, Hargita megye, Székelyföld
A termelők egyik szeme sír, a másik nevet: hiába a minőségi termés, óriási veszteségeket okoz nekik a lengyel importkrumpli — Forrás: Pixabay
Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint 1990 óta nem volt ilyen jó termés a megyében.

A Csíki-medencében 35 tonna krumplit is begyűjtöttek hektáronként a gazdák.

Egyedül Gyergyói-medencében volt kissé gyengébb volt a termés, ugyanis a krumpli utolsó növekedési fázisában szárazság volt.

Török Jenő elmondta, hogy nagyon elégedett az elért mennyiséggel és a burgonya minőségével, azonban nem lehet elégedett az alacsony árakkal, ugyanis kilónként 40 és 50 banit kapnak a termelők.

A szakember szerint az árak csökkenése egyrészt a jó termésnek és az alacsony fogyasztásnak, másrészt a főként Lengyelországból importált olcsó krumplinak „köszönhető”.

Török szerint még van esély, hogy egy keveset emelkedjen a krumpli ára, a termelők szerint ha ezen a szinten marad vagy csökken, az „katasztrófa” lehet.

Hargita megyében főként burgonyatermesztéssel foglalkoznak a mezőgazdászok. A megyében összesen 8.250 hektáron termesztenek krumplit.

Háromszéken is rekord krumplitermést takarítottak be


Kovászna megyében 13878 hektáron termesztettek burgonyát, melynek eddig mintegy nyolcvan százalékát takarították be, hektáronként 28 tonna körüli átlaghozam mellett, szemben a korábbi évek 20-22 tonnás átlaghozamával.


Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője a kiemelkedően jó termést a kedvező időjárási viszonyoknak tulajdonította.

A burgonya kilónkénti felvásárlási ára itt 0,35 és 0,45 lej között mozog. Az igazgató szerint várhatóan egy keveset még emelkedik az ár, amikor nem lehet már a mezőről vásárolni.

Kovászna megyében mintegy 65 ezer tonna krumpli szakszerű tárolására van kapacitás, és emellett a gazdák pincéiben is jelentős mennyiséget tudnak tárolni, ám az idei termés meghaladja a 300 ezer tonnát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres/MTI