2017. október 9., hétfő

Méteres hó van már Romániában

A hétvégi havazás miatt minden túraútvonalat lezártak a Bucsecs- és a Csukás-hegységben, helyenként egyméteres a hóréteg vastagsága.


őszi havazás, Románia, havazás, időjárás, Fogarasi-havasok, Csukás-hegység
Forrás: Facebook/Salvamont Prahova
A Prahova megyei hegyimentő-szolgálat hétfői közleménye szerint 1.500 méteres magasság fölött jelentős mennyiségű hó hullott: az Omu-csúcson 80 centiméteres a hóréteg vastagsága, a hófúvások következtében helyenként eléri az egy métert is.

Az idézett forrás szerint ideiglenesen minden olyan túraútvonalat lezártak, amelyet a hideg időszakban tilos használniuk a túrázóknak.

A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága 23 centiméter, helyenként egyméteres hótorlaszok alakultak ki, tájékoztatott közleményében az Argeş megyei hegyimentő-szolgálat.

A turistaösvények továbbra is nyitva vannak, de akik túrázni indulnak, megfelelőképpen szerelkezzenek fel, vigyenek magukkal hágóvasat, jégcsákányt, síbotot és elemlámpát is, ugyanis ebben az időszakban már korábban sötétedik.

A gépkocsivezetőknek azt tanácsolják a hegyimentők, hogy téli gumi, hólánc, lapát és csúszásgátló nélkül ne vágjanak neki a Transzfogarasi útnak.

A hegyimentők szerint a Fogarasi-havasokban nincs lavinaveszély. A következő napokban felmelegedés várható, így a hó egy része vélhetően elolvad.

Hóviharban rekedt állatok


Ioan Eugen Gonţea, a romániai juhászok szövetségének vezetője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy mintegy 650 juh és 55 szarvasmarha rekedt a Brassó és Prahova megye közötti hegyekben.

Az állatok jelentős hányadát sikerült megmenteni, de 30 szarvasmarhát továbbra sem találnak, keresésüket megnehezíti a vastag hótakaró. A hírek szerint a juhászoknak nem esett bajuk.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: Agerpres