2017. október 3., kedd

Megcsörgették a bilincset Dragnea orra előtt

Körülbelül tízfős tüntetőcsoport fogadta a Legfelsőbb Bírósághoz érkező Liviu Dragneát, akinek azt a perét tárgyalják kedden, amelyben hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják.


Liviu Dragnea, DNA, korrupció, Románia, Bombonica Prodana,
Liviu Dragnea kellemetlen helyzetben — Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos/Digi24
A Legfelsőbb Bíróság előtt skandáló tüntetők a Belina-ügy miatti felháborodásuknak adtak hangot.
Igazságszolgáltatást, ne korrupciót!”, „Tönkretetted az országot, te bűnöző” — kiabálták.

A politikus kihallgatása után botrány alakult ki a támogatói és az ellene tüntetők között.


A tárgyalóteremben többedmagával megjelent Codrin Ştefănescu, az SZDP főtitkárhelyettese, aki szóváltásba keveredett Mălin Bot újságíróval, majd elhagyta a termet.

A tárgyalást követően Dragnea kilépett a bíróság épületéből, egy férfi pedig meggátolta, hogy Mălin Bot újságíró kijöjjön az épületből, azonban egy csendőr „kiszabadította”.

Dragnea támogatói lökdösni kezdték a tüntetőket és az újságírókat a bíróság belső udvarán, annak ellenére, hogy jelentős számú csendőr volt a helyszínre vezényelve. Mălin Bot újságíró arra panaszkodott, hogy egy férfi megütötte őt. A támadót a csendőrség kiemelte a tömegből.
Nem »gorillákkal« érkeztem. Nem tudom kik ezek az emberek, én a bíróságon voltam. Nem hívtam ide senkit” — nyilatkozta Dragnea.
Ştefănescu azt mondta, azért jött a szociáldemokrata párt tagjaival és forradalmárokkal a bíróságra, mert a televízióban látta, hogy agresszív tüntetők vannak a helyszínen.
A televízióban hallottam a tárgyalásról. Megtudtam, hogy a Legfelsőbb Bíróság székhelye előtt Mălin Bot csapata van, hivatásos tüntetők, akik agresszívak és hangosbemondóval érkeznek Dragnea vagy bármely szociáldemokrata politikus tárgyalására. Mivel párttársak vagyunk, eljöttünk néhányan, hogy támogassuk Dragneát. Nem hívtam testőröket” — magyarázta Ştefănescu.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség  2016. július 15-én állította bíróság elé hivatali visszaélésre való felbujtás és csalás miatt a Szociáldemokrata Párt elnökét, aki a tettek elkövetése idején a Teleorman Megyei Tanács elnöke volt.


Ugyanabban az ügyben Dragnea volt feleségét, Bombonica Prodanát, a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság akkori magas beosztású hivatalnokát, valamint több más személyt is bíróság elé állított a vádhatóság.
A DNA szerint Dragnea közbenjárt annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazzon két személyt — Adriana Botorogeanut és Anisa Niculina Stoicát —, akik valójában mindketten a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak. Adriana Botorogeanut 2005-ben alkalmazták mint az intézmény adminisztratív osztályának szakinspektorát, Anisa Niculina Stoicát pedig 2006-ban vették fel referensi munkakörre. A vádhatóság szerint azonban a két szóban forgó alkalmazott soha nem jelent meg a munkahelyén, és a munkaköri leírásában szereplő feladatok közül egyet sem látott el, ehelyett mindketten a Teleorman megyei PSD-nél tevékenykedtek.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI