2017. október 6., péntek

Kelemen Hunor: a magyarokat szájba verték

Az RMDSZ elnöke szerint a román politikusoknak nem elutasítani, hanem kezdeményezni kellene a kisebbségi jogok kibővítését — egy erős, magabiztos nemzet ezt tenné.


Kelemen Hunor, erdélyi magyarok, romániai magyarság, kisebbségi jogok, anyanyelvhasználat, közigazgatás, Románia
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke és Kelemen Hunor aláírják a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodást — Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ
Kelemen Hunor rossz üzenetnek tartja a közös jövő alakítása szempontjából, hogy a román pártok még a párbeszédet is elutasították az anyanyelvhasználati jogok bővítéséről.

Ezt csak úgy lehet értelmezni, hogy a magyarokat szájba verték.”

Pénteki aradi sajtóértekezletén Kelemen Hunor arra utalt, hogy a képviselőházban szerdán a román pártok érdemi vita nélkül elvetették az RMDSZ törvényjavaslatát, amely csökkentené azt a lakosságarányt, amely felett egy kisebbség használhatja anyanyelvét a helyi közigazgatásban.

Az RMDSZ elnöke felhívta a románság figyelmét, hogy a 2018-as centenáriumi év után is együtt kell élnie a magyar közösséggel, és rámutatott: a kisebbségek identitásának megőrzését szolgáló törvény semmivel sem rövidíti meg a többségi nemzetet.

Kelemen Hunor „csúnya manipulációnak” minősítette azt a román médiában terjesztett állítást, miszerint:
  • az RMDSZ hivatalos nyelvvé akarja tenni a magyart, vagy
  • hogy tervezete több mint kétezer romániai települést érintene.
Leszögezte: a másfél évtizede hatályos helyi közigazgatási törvény alapján 373 romániai önkormányzatban jogosultak a kisebbségek anyanyelvükön intézni ügyeiket az intézményekben, ha pedig a jelenlegi húszszázalékos küszöböt tizenötre csökkenték, akkor ezek száma 41-gyel növekedne.

Hozzátette: az RMDSZ saját törvénytervezetéhez képest kompromisszumos javaslatokkal készült a szerdai parlamenti vitára, de az ellenzéki és kormányon lévő román pártok még párbeszédet sem voltak hajlandók nyitni a magyar közösség egy természetes igényének és a nemzetközi intézmények vonatkozó ajánlásainak teljesítéséről.
Jelenleg sajnos a szélsőségesen nacionalista retorika erősödését érezzük. (...) Megyünk tovább, az ügyben a szenátusé a döntő szó, de úgy gondolom, a centenárium küszöbén sokkal konstruktívabb jelzés lett volna a román többség részéről, ha támogatta volna tervezetünket, sőt maga javasolt volna ilyen megoldást. Egy erős, magabiztos nemzet nem ijedne meg ettől” — vélekedett Kelemen.
Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség nem kért anyaországi segítséget a nyelvhasználati törvény elfogadtatásához.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI