2017. október 10., kedd

Ellenszegülve pártbéli főnökének a román miniszterelnök kormányátalakítást jelentett be

Mihai Tudose nyíltan elismerte: megromlott a viszonya Liviu Dragneával, és éppen a Szociáldemokrata Párt elnökének a bizalmasát tenné lapátra elsőnek.


Mihai Tudose, Tudose-kormány, Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, PSD, Románia
Mihai Tudose — Forrás: gov.ro
De az sem kizárt — mint mondta az Antena 3 hírtelevízió egyik műsorában — az, hogy az egész kormány megy a levesbe.

Ha a románok már nem hisznek abban, amit teszünk, akkor mindannyian hazamegyünk” — jelentette ki a kormányfő hétfő este, hozzátéve, hogy nem lehet „erőszakkal, a román nép akarata ellenében” kormányozni.

A kormány népszerűségének csökkenésére utaló friss felmérésre (a román sajtó kész tényként kezeli, hogy ez Dragnea személyes rendelésére készült, azzal a céllal, hogy lejárassa a Tudose-kabinetet, mert szabadulni szeretne a miniszterelnöktől) reagálva azt mondta: meglehet, hogy ő a hibás ezért, de az is lehet, hogy egyes miniszterek bűnvádi ügyei vagy eredménytelensége okozza.
Ezen a héten meghozok néhány kemény, de szükséges döntést” — fogalmazott Tudose.  
Beszélgetőpartnere kérdésére a miniszterelnök elárulta, hogy „legalább két” minisztert meg fog kérni, hogy „hagyja el a kabinetet”.

Három problémás miniszter van, akik valóban gondot okoznak a közmegítélés szempontjából is és bizonyos helyzetekben az Európai Bizottság szintjén is” — tette hozzá.

Nem felhőtlen a viszonya Dragneával


Liviu Dragnea, Mihai Tudose, PSD, Románia, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Tudose-kormány
Liviu Dragnea és Mihai Tudose — Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos
Beszélgetőpartnere azon kérdésére, hogy feszült-e a viszonya az SZDP elnökével, Tudose úgy felelt:

Nem mondhatnám, hogy kapcsolatunk legboldogabb időszakát éljük.”

Hozzátette, kedden tisztázni készül Dragneával a nézeteltéréseket. „Férfiasan beszélni fogunk mindenről” — fogalmazott a kormányfő, aki szerint ki kell elemezni a kabinet tevékenységét, hatékonyabbá kell tenni azt. „Káoszt teremteni most az országban, ez senkinek, de tényleg senkinek nem érdeke” — fogalmazott a miniszterelnök.

Grindeanu 2


A kormányban kialakult helyzet „talán egy kicsit” hasonlít a Grindeanu-kabinethez — vélte Tudose, leszögezve ugyanakkor, hogy Grindeanuval ellentétben őt több pártbéli kollégája is támogatja és arra kérte: ne mondjon le a kormány vezetéséről.

„Délután és az este folyamán kollégák, területi szervezeti elnökök töltötték meg az irodámat, akik azért látogattak meg, hogy maradásra bírjanak” — jelentette ki Tudose, aki szerint a helyzet hasonló ahhoz, ami a Grindeanu-kabinet idején történt, csakhogy „fordítva”.
Akkor sokan azt kérték tőle, hogy távozzon. Tőlem azt kérik, hogy ne menjek el, nehogy távozzak” — mondta Tudose.
Arra a kérdésre, hogy mi történt a Dragneával való kapcsolatában, Tudose úgy felelt: „elcsúsztak a dolgok, kedden megpróbálunk megoldást találni. Ha nem találunk megoldást, meg kell hozni bizonyos lépéseket”.

Arra a kérdésre, hogy távozásra fogja-e felkérni Sevil Shhaideh, Rovana Plumb és Viorel Ilie minisztereket, a kormányfő igennel válaszolt. „És még két kollégát meg fogok kérni, hogy hagyja el a kormányt, teljesítmény hiánya miatt” — tette hozzá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy