2017. október 12., csütörtök

Csatlakozna is meg nem is Románia a V4-ekhez

Bár évek óta próbál közeledni a visegrádi csoporthoz, Románia egyelőre nem kér a V4-ekből, mert nem osztja Orbán Viktor magyar kormányfő és társai nézeteit Európa jövőjét illetően.


A visegrádi csoport miniszterelnökei: Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) — Fotó: Szecsődi Balázs/MS/MTI
Klaus Iohannis román államfő cáfolta csütörtökön, hogy országa fontolgatná csatlakozását a Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország alkotta visegrádi csoporthoz.

Nem egy húron pendülnek

Románia hosszú évek óta próbál közeledni a V4-ekhez, ez külpolitikánk egyik alapvetése. Az utóbbi időben azonban a visegrádi csoport olyan álláspontokat alakított ki, amelyek lényegesen eltérnek a mieinktől, így szerintem jelenleg nincs realitása annak, hogy Románia közeledne a V4-ekhez” — mondta Iohannis.
A román elnök úgy vélekedett, a visegrádi csoporton belül is széthúzás tapasztalható az unió jövőjét illetően. Iohannis populizmusnak minősítette azt, hogy egyes bukaresti politikusok Románia és a V4-ek közeledéséről beszélnek.

EU vagy V4?


A Románia képviseletét legmagasabb szinten ellátó, az ország külpolitikai irányvonalát meghatározó Iohannis a Brexit utáni Európa jövőjéről folytatott vita során korábban többször kifejtette: Románia elutasítja a többsebességes Európa gondolatát, a minél teljesebb integrációban érdekelt, és az EU „kemény magjához” akar tartozni.

A román média egy része rosszallóan számolt be arról, hogy a bukaresti balliberális kormánytöbbség vezető politikusai — köztük Teodor Meleșcanu külügyminiszter — az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-kel folytatott együttműködés fejlesztésében. Ellenzéki elemzők szerint nem egyeztethető össze a német-francia „uniós maghoz” közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a — Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló — V4-ekhez soroljon be.

A kormányt bíráló ellenzéki média megütközéssel fogadta, hogy Meleșcanu — több balkáni ország diplomáciájának vezetőjével együtt — részt vett a V4-ek szerdai budapesti külügyminiszteri értekezletén. Szijjártó Péter múlt heti kolozsvári látogatása alkalmával is a két külügyminiszter közös sajtóértekezletén Meleșcanu leszögezte: Románia érdekelt az együttműködésben a V4-ekkel.

Korábban a kisebbik román kormánypárt, a liberális ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök azt mondta a román diplomácia éves értekezletén: Romániának politikai konzultációkat kell folytatnia a V4-ekkel, mert a „hűséges, de szófogadó és hallgatag szövetségesként” szerinte nem számíthat semmilyen elismerésre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhey