2017. szeptember 24., vasárnap

Băsescu szerint Iohannis cserbenhagyta az ukrajnai románokat

A volt román államfő szerint a határon túli románokért a végsőkig harcolni kell, még akkor is, ha minimális esély van a sikerre; ezzel szemben hivatali utódja még azelőtt elhagyta a csatamezőt, hogy az utolsó golyót kilőtték volna.


kisebbségi jogok, Klaus Iohannis, Petro Porosenko, Románia, Ukrajna, ukrán oktatási törvény, Traian Băsescu
Klaus Iohannis a Konstanca melletti Mihail Kogălniceanu légibázison — Forrás: presidency.ro
Klaus Iohannis bejelentése, miszerint az új tanügyi törvény miatt lemondja ukrajnai látogatását, Băsescu szerint „hatalmas politikai tévedés”, mert a törvényt még nem hirdették ki.
A Klaus Iohannis államfő ukrajnai látogatásának lemondása, illetve az ukrán parlament elnöke bukaresti látogatásának elutasítása hatalmas politikai tévedés, hisz az ukrán oktatási törvényt még nem hirdették ki. Határeset, de még lett volna alkalom a legmagasabb szinten erről tárgyalni, és a román államfőnek, ott, Kijevben, a hivatalos sajtóértekezleten kellett volna bejelentenie, hogy mire jutottak. Lehet, hogy egy nagy siker lett volna, vagy lehet, hogy egy óriási kudarc, de a legalább az ukrajnai románok látják, hogy a román elnök a végsőkig kiállt mellettük” — írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Băsescu.
Meglátása szerint a látogatás lemondása a „csatamező” elhagyását jelenti anélkül, hogy az „utolsó golyót” kilőtték volna.
Én kilőttem volna az utolsó golyót is, még akkor is, ha minimális esélyem van a sikerre. Semmi sem megalázó, amikor a határon túli románok érdekiért kell kiállni. A látogatást akkor lett volna indokolt lemondani, hogyha az ukrán államfő azonnal kihirdeti az oktatási törvényt” — szögezte le a volt román államelnök.
Klaus Iohannis államfő csütörtökön közölte, hogy lemondta az októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres