2017. szeptember 18., hétfő

Nyolc emberéletet oltott ki az orkán erejű szél Romániában

Halálos áldozatokat is követelő ítéletidő söpört végig vasárnap délután Románia nyugati részén.


extrém időjárás, ítéletidő, Románia, vihar, villámcsapás, Temesvár, ANM, szélvihar
A széllökések helyenként az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérték — Forrás: YouTube/T3LLY
Temes megyében a vihar öt, Beszterce-Naszód megyében két ember halálát okozta, egy ember pedig az Arad megyei Menyházán vesztette életét az óránként száz kilométeres sebességet is meghaladó sebességű szélben.

A Temes megyei áldozatok közül ketten Temesváron, hárman pedig a tőle harminc kilométernyire lévő Buziásfürdőn vesztették életüket, csaknem ötvenen pedig megsérültek; az áldozatok életét a rájuk zuhant fák oltották ki, egy férfit pedig egy leszakadt hirdetőtábla ütött agyon.

A vihar jelentős károkat is okozott a megyében:

  • a több mint ötven tövestől kiszakított fa;
  • a letört ágak autókat rongáltak meg, villanyvezetékeket szakítottak el;
  • a szél háztetőket rongált meg, teherautókat borított fel;
  • Temesvár belvárosa órákra áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt.

Heves szélvihar okozott károkat vasárnap délután Aradon is: a szél tetőket tépett le, fákat döntött ki, reklámtáblákat borított az útra.


A megyében Menyházán a legsúlyosabb a helyzet: itt egy nő meghalt, amikor egy kidőlő fenyőfa maga alá temette, az üdülőtelepre vezető út pedig járhatatlan, a szél ugyanis tucatnyi fát döntött az úttestre.

Besztercén a városi parkban, Lonkafalván pedig egy hídon halt meg egy helyi lakos: mindkettejüket kidőlt fa ütötte agyon.


Bethlenben a kórház tetőszerkezetét rongálta meg a szél. Gondok voltak a Kolozs megyei Bánffyhunyad sürgősségi kórházában is, amely egy időre áram nélkül maradt. A Beszterce-Naszód megyét Moldvával összekötő főút járhatatlanná vált az útra borult fatörzsek miatt.

  • Bihar megyében 45 település áram nélkül maradt;
  • a Hunyad megyei Alsólapugyon hatvan ház tetejét tette tönkre a vihar:
  • Máramaros megyében a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie húsz turistát, akik egy hegyi felvonón rekedtek;
  • ítéletidő tombolt Krassó-Szörény megyében is: Resicabányán egy panelház teraszának tetőzetét szakította le és fákat döntött ki a szél.

Katasztrófa-mérleg


A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség összesített adatai szerint a vasárnapi vihar 15 megye — Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Hargita, Iaşi, Kolozs, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes — 212 települését sújtotta.

Az ítéletidőben 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették.

Fehér megyében 6, Arad megyében 15, Bihar megyében 35, Beszterce-Naszódon 15, Kolozs megyében 5, Hunyad megyében 1, Máramarosban 10, Szilágy megyében 1, Temes megyében 49 a sérültek száma. A mentőakciókban több mint 1.000 tűzoltó vett részt, 204, a vihar miatt bajbajutott személyt kellett kimenteni.

Országszerte 137 háztetőt sodort el a szél, 290 fa dőlt ki, 35 gépkocsi rongálódott meg.


Toronysapka nélkül maradt a Temes megyei Igazfalva református temploma.

A Szilágy megyei Vaskapun egy 17. században épült ortodox fatemplom tornyát a szél rádöntötte a tetőszerkezetre, súlyosan károsítva a műemléket.

Az erős szél a Szilágy megyei Zsibón és a Kolozs megyei Sztánán is megbontotta a református templom tetőszerkezetét.

Az áramellátás 13 megye 568 településén szakadt meg, a szolgáltató munkatársai jelenleg is dolgoznak a meghibásodások kiküszöbölésén.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI