2017. szeptember 7., csütörtök

Román miniszterelnök: Románia egy mintaország a világon...

...ami a vallási, etnikai és egyéb fajta toleranciát illeti. És ezt mindenki tudja — jelentette ki Mihai Tudose szerdán az Antena 3 hírtelevízió szerda esti műsorában.


Mihai Tudose, Románia, Magyarország, román-magyar kapcsolat, Római Katolikus Gimnázium
Mihai Tudose — Forrás: gov.ro
A román kormányfőt arra reagáltatták a műsorban, hogy Magyarország külügyminisztériuma kijelentette, amennyiben nem oldják meg a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét, meghatározatlan ideig felfüggesztik Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe való felvételéhez ígért támogatást.

Felnagyított probléma 


Tudose nem hinné, hogy Magyarország „ilyen szinten” elrontaná a két ország közti diplomáciai kapcsolatokat.
Én nem hinném, hogy Magyarország ilyen szinten elrontaná a diplomáciai kapcsolatokat és a közös gazdasági érdekeket, mert nem csak nekünk vannak gazdasági érdekeink Magyarországon, hanem nekik is vannak itt. Nem hinném, hogy eljutunk odáig” — nyilatkozta a kormányfő az Antena3 televízió műsorában.
A miniszterelnököt a Budapestről „táplált” konfliktusról kérdezték: „Szerintem mi is tápláljuk azáltal, hogy erről beszélünk” — válaszolta Tudose.

A kormányfő szerint a két ország közötti diplomáciai feszültség egy téves értelmezés miatt alakult ki.

Én nem hinném, hogy a magyar állam ilyen szinten játszana, és szerintem itt egy téves értelmezéssel állunk szemben” — mondta Tudose. Az az ügy, amelyre Magyarország eme válasza érkezett, „igazságszolgáltatási probléma, ugyanakkor egy kommunikációs hiba és a helyi tanács által elkövetett hiba” miatt alakult ki.
Románia egy mintaország a világon, ami a vallási, etnikai és egyéb fajta toleranciát illeti. És ezt mindenki tudja” — hangsúlyozta a kormányfő.

A marosvásárhelyi iskolaügy miatt szerdán berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Románia magyarországi nagykövetét, Marius Gabriel Lazurcát.


Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta: a nagykövettel közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter bukaresti látogatása után egy nappal a román hatóságok egyértelművé tették, hogy a marosvásárhelyi magyar katolikus líceum működését felfüggesztik. A sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, Magyarország ezt a katolikus egyház, a magyar kisebbségek, a gyermekek, a családok és a romániai restitúciós folyamat elleni támadásnak értékeli.

A külügyminisztérium közleményben reagált erre, hangsúlyozva, hogy a katolikus líceum ügyének egyéb témákkal való összekapcsolása, mint például Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatás megvonása, „teljes mértékben helytelen, ellenséges és kontraproduktív”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres