2017. szeptember 22., péntek

Dragnea jobb kezére csapott a DNA

Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettest pénteken beidézték be az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre, ahol közöljék vele: egy korrupciós ügyben gyanúsított.


Tudose-kormány, Sevil Shhaideh, korrupció, DNA, Románia, Liviu Dragnea
Sevil Shhaideh — Forrás: gov.ro
A fejlesztési miniszter azt mondta, csupán tájékoztatták az ügyben betöltött minőségével kapcsolatban.
Gyanúsított vagyok, többet nem mondhatok, ugyanis a bűnügyi kivizsgálás folyamatban van. Most közölték velem is ezt a tényt. Minden jogommal élni fogok és ügyvédemmel együtt megvizsgáljuk az iratokat” — nyilatkozta Shhaideh.
A miniszterelnök-helyettes nem válaszolt az újságírók arra vonatkozó kérdésére, hogy benyújtja-e lemondását, ha vád alá helyezik az ügyben.

Bűnvádi eljárást indított a DNA


Shhaideh-t hivatali visszaéléssel gyanúsítják az ügyészek egy Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében.


A vádhatóság szerint 2013-ban Shhaideh regionális fejlesztési államtitkárként dolgozta ki annak a kormányhatározatnak az indoklását, amellyel a Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adta a 45 hektáros területet, amelynek a román sajtó szerint rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke.

A vádhatóság szerint a Duna árterületén fekvő terület átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt, egy ilyen döntéshez pedig törvényre, és nem kormányhatározatra lett volna szükség, amire a pénzügyminisztérium és igazságügyi minisztérium figyelmeztette is a jogszabály kezdeményezőjét.

A DNA a parlamenti mandátummal rendelkező Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter — korábbi környezetvédelmi miniszter — ellen is bűnvádi eljárást kezdeményezett az ügyben, ehhez azonban meg kell még szereznie a képviselőház jóváhagyását. A DNA szerint fennáll a gyanú, hogy Plumb környezetvédelmi miniszterként tudatosan terjesztett törvénysértő határozattervezetet a kormány elé, amellyel megkárosították a tárcájához tartozó vízügyi hatóságot.

A DNA közleménye nem említi név szerint az SZDP elnökét, de a sajtó szerint nem fér kétség ahhoz, hogy az igazi „célszemély” az ügyben Liviu Dragnea. Az ellenzéki lapok azt állítják, hogy az ő érdekeltségébe tartozik az a TelDrum nevű építkezési vállalat, amely a korrupciós ügyben szereplő Duna-menti Belina-lápvidéket bérbe vette a megyei önkormányzattól.

Elvileg a parlamenti mandátummal nem rendelkező, jelenlegi vagy volt kormánytagok elleni bűnvádi eljárásokat az államfőnek kell jóváhagynia, de csak abban az esetben, ha miniszteri minőségükben elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítják őket. Mivel Shhaideh 2013-ban csak államtitkár volt, ebben az ügyben nincs mentelmi joga, esetében nem volt szükség az elnök hozzájárulására.

Shhaideh az SZDP elnökének egyik legközelebbi bizalmasa. Az SZDP tavaly decemberi választási győzelme után Dragnea először őt javasolta kormányfőnek, amikor kiderült, hogy priusza miatt nem kérheti magának a posztot. A muzulmán vallású Shhaideh kormányfői kinevezését szíriai férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokra utalva utasított el Klaus Iohannis államfő.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres