2017. szeptember 15., péntek

Kiderült, ki rejtőzik a Milițianul álnév mögött

A Krónikának sikerült kiderítenie, hogy a székelyudvarhelyi Kauflandban készített, magyarellenes indulatokat kiváltó filmjével elhíresült, Milițianul álnevet használó vloggert Marian Eugen Ionnak hívják, Marosvásárhelyen él, és kereskedelmi ügynökként dolgozik.


Milițianul, Kaufland-botrány, Székelyudvarhely, etnikai feszültségkeltés, provokáció, etnikai gyűlölet, Străin în țara mea
Képünk illusztráció — Forrás: Pixabay
A lap újságírója el is érte telefonon a fiatalembert, az illető azonban nem kívánt nyilatkozni.

A lap megtudta: a vlogger régebben taxisofőrként, újabban pedig kereskedelmi ügynökként dolgozik. Egy kereskedelmi kisvállalkozása is van, amely két embert foglalkoztat.

A vloggert az egyik megszólaltatott ismerőse úgy jellemezte: „feltűnési viszketegségben szenved, mindent ő tud a legjobban, mindenkit kioszt”. Korábbi szomszédai rosszindulatú és veszekedésre hajlamos emberként jellemezték.

A férfi korábbi magyarellenes megnyilvánulásairól nem tudtak a megkérdezettek, de a honlapjára a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor néhai román politikus egyik xenofób beszédét is feltöltötte. A blogger a nagy nyilvánosságot kapott székelyudvarhelyi kisfilmje után mind a Militianul.ro honlapot, mind vállalkozásának honlapját elérhetetlenné tette, és a Facebookon is befagyasztotta oldalát.

Előzmények

A videoblogger Idegen a saját hazámban című, augusztus végén közzétett rejtett kamerás kisfilmje látszólag azt bizonyította, hogy egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi áruházának a kültéri grillezőjében a románul meg sem szólaló elárusító nem szolgálja őt ki, mert románul szólítja meg. A filmet az azóta eltelt két hét alatt 1,1 millióan nézték meg. 
Később azonban nyilvánosságra kerültek az áruház térfigyelő kamerájának a felvételei is, amelyek azt bizonyították, hogy a férfi fél órával a nyitás előtt próbált vásárolni, amikor elmagyarázták neki, hogy csak nyitás után szolgálhatják ki. A rejtett kamerás felvételen a harmadik, nyitás előtt 13 perccel történt vásárlási kísérletét örökítette meg. Az eladó azt követően adta vissza a vloggertől korábban elvett pénzt, hogy megállapította: nem működik még a kasszagép.

Idegen a saját országomban 2.


A székelyudvarhelyi felvétel második részében Eugen Marian Ion közölte: nincs baja a magyarokkal és az áruházzal, és nem akart uszítani, csak a tapasztalatát szerette volna megosztani.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Krónika via MTI