2017. szeptember 21., csütörtök

Hétvégi programajánló: Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen

Az idén negyvenéves erdélyi táncházmozgalom évfordulója alkalmából péntektől vasárnapig Erdélyi Táncháztalálkozót tartanak Székelyudvarhelyen.


táncháztalálkozó, néptánc, hagyományok, magyarság, Székelyföld, Székelyudvarhely, Erdélyi Táncháztalálkozó, Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata által szervezett eseményre több mint száz zenészt, adatközlőt és több mint ezer táncost várnak a székelyföldi városba.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó látványos felvonulással kezdődik pénteken: táncházasok százai vonulnak zeneszóval Székelyudvarhely Csíkszereda, Marosvásárhely és Segesvár felőli bejáratától a város központjába, a Márton Áron térre, ahol a házigazdákkal együtt rövid mulatságot tartanak, majd a városi sportcsarnokba indulnak tovább megünnepelni az évfordulót. A gálaműsoron száz táncházzenész és több száz táncos működik közre. Ezt követően az ünnep táncházakkal folytatódik három, egymáshoz közeli helyszínen hajnalig.

Szombaton gyerekfoglalkozásokkal, tánc- és énektanítással, erdélyi amatőr és hagyományőrző tánccsoportok bemutatkozásával várják az érdeklődőket a mini focipályánál felállított színpadon.

Előadásokat hallgathatnak a negyven éve indult kolozsvári, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi táncházak történetéről. A sportcsarnokban 19 órától az Apám tánca című műsort adja elő az Udvarhely Néptáncműhely helybéli amatőr táncosokkal kiegészülve. A műsort hajnalig tartó táncház zárja.

Vasárnap a gyerektánccsoportok veszik át a főszerepet a szabadtéri színpadon. Itt a szombati naptól gyümölcsfesztivál, valamint kézműves kirakodóvásár is zajlik. A negyven éve működő táncházak szereplői mellett számos adatközlő zenész és táncos is jelen lesz a táncháztalálkozón.

A rendezvény fővédnöke Kallós Zoltán néprajzkutató.

A találkozások ünnepe


Orendi István főszervező szerint hasonlóan nagyszabású táncháztalálkozót még nem szerveztek Erdélyben.
A rendezvény mottójába is azt írtuk, hogy Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó! És ez nem túlzás” — magyarázta a főszervező.
A szervezők mindazokra számítanak, akik az elmúlt negyven évben bekapcsolódtak az erdélyi táncházmozgalomba; több mint 30 amatőr és két hivatásos néptáncegyüttest mozgósítottak Erdélyből, de ezek mellett Magyarországról és Vajdaságból is jönnek táncházasok a rendezvényre.

Orendi István elmondta: a találkozásra fektetik a hangsúlyt. Rengeteg embernek adatik meg a rendezvény révén az a lehetőség, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozzék. Hozzátette, kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvénynyitó felvonulásról kénytelenek lesznek lemondani, de minden egyéb programot biztosan megtartanak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI