2017. szeptember 21., csütörtök

Életeket követelt a tegnapi ítéletidő Romániában

Három ember halálát okozták a tegnapi zivatarok: két ember villámcsapás áldozata lett, egy férfit pedig az utcán ütött agyon egy faág, amelyet az erős szél szakított le.


ítéletidő, Románia, időjárás, extrém időjárás, Bukarest
Vihartérkép: ítéletidő söpört végig Románián — Forrás: lightningmaps.org
Mindez annak ellenére következett be, hogy a hatóságok példátlan óvintézkedésekkel próbálták megelőzni az újabb tragédiákat miután a Bánságon és Erdélyen vasárnap végigsöpört ítéletidő nyolc halálos áldozatot követelt.

Bukarestre az esti órákra adott ki narancssárga viharriasztást a meteorológiai szolgálat. A főpolgármesteri hivatal utasítására:
  • az iskolákból délután öt órakor minden diákot hazaküldtek,
  • számos hirdetőtáblát, és molinót leszereltek,
  • megpróbálták egyetlen nap alatt kivágni az összes veszélyesnek ítélt, kiszáradt fatörzset.
Bár az utcák estére nagyjából kiürültek, az óránként 70 kilométeres sebességet elérő széllökések fákat döntöttek ki, ezek egyike pedig olyan súlyos fejsérülést okozott egy járókelőnek, hogy a helyszínen életét vesztette. A tűzoltókat 13 kidőlt fához riasztották Bukarestben, hat esetben a leszakadt ágak autókat is megrongáltak, leszakították az elektromos vezetékeket. A zivatar idején három Bukarestbe tartó repülőgép Konstancán, illetve Várnában szállt le, és később hozta utasait a román fővárosba.

A kelet-romániai Vaslui megyében egy szabadban tartózkodó juhász és egy szőlősben dolgozó gazda lett villámcsapás áldozata. A megyén végigsöprő vihar nyomán 1600 háztartás maradt villanyáram nélkül.

Háztető a házban


Az olténiai Târgu Cărbunești-en három pléhből készült háztetőt szakított le a szél, ezek egyike egy szomszédos panelház egyik szobájába repült, de nem sebesített meg senkit. A településen több autót is megrongáltak a lehullott ágak és cserepek. A közeli Zsílvásárhely utcáin felgyűlt a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék, amiatt a hatóságok megszólaltatták a szirénákat, így próbálva elkerülni azt, hogy utólag azzal vádolják őket, hogy nem figyelmeztették a veszélyre a lakosságot.

Az erdélyi és székelyföldi megyéket is érintő zivatarhullám sok helyütt jégesőt hozott.

A fővárost Brassóval összekötő DN1-es jelzésű, nagy forgalmú országúton, Alsótömösnél az út egyik felét teljesen elzáró, kidőlt fa akadályozta egy ideig a közlekedést.

Viharra áll az idő ma is


A tengerparti megyék kivételével Románia egész területén sárga, azaz elsőfokú viharriasztás van érvényben csütörtök estig, néhány Bukaresttől északra fekvő megyére pedig narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat: itt a csapadék mennyisége elérheti az ötven litert négyzetméterenként, a széllökések pedig az óránként 70 kilométeres sebességet.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲
Forrás: MTI