2017. szeptember 29., péntek

Dráguláshullám-riadót adtak ki Romániára

Október elsejétől nő az elektromos áram, a gáz és az üzemanyag ára, ez pedig értelemszerűen a legtöbb termék és szolgáltatás árának növekedését vonja maga után.


gázárak, üzemanyag ár, Románia, gazdaság, energia, ROBOR, BNR
Uniós árak, romániai bérek — Forrás: Mediafax
Mindezek mellett a romániai bankközi kamatláb (ROBOR-index) növekedése miatt a banki részletek is növekedni fognak.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság döntése értelmében október 1-től a háztartási fogyasztók számára 0,03 lej/kWh-val nő az elektromos áramért fizetendő összeg; ez egy 100 kWh-s fogyasztásnál 3,45 lejnyi áremelkedést jelent.

A gáz ára átlagosan 6%-kal fog növekedni az idei év utolsó negyedévében, igaz, az energiaár-szabályozó hatóság döntőbizottsága még nem hagyta jóvá a végső döntést ebben a kérdésben.

A kormány szeptember 15-étől emelte meg literenként 0,16 lejjel a benzin és gázolaj jövedéki adóját, és október elsejétől további további 0,16 lejjel nő ez az adó.


Az  üzemanyagok ára jelenleg megközelíti az 5 lejt literenként, holott szeptember közepén átlagosan 4,7 lejbe került egy liter gázolaj és 4,8 lejbe egy liter benzin. A prémium kategóriák esetében az üzemanyagok ára már túl is lépte az 5 lejt.

Élelmiszeripai szakemberek szerint az energiaár- és üzemenyagár-növekedések következtében 5-6%-kal fog megemelkedni az alapélelmiszerek (hús, tej, kenyér) ára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres