2017. augusztus 3., csütörtök

Vörös riasztást adtak ki a perzselő hőség miatt

A legmagasabb fokú, vörös figyelmeztetést bocsátott ki csütörtökön a hőség miatt a román meteorológiai szolgálat Erdély nyugati megyéire és a Vaskapu Duna-szoros térségére.


ANM, augusztus, hőhullám, időjárás, kánikula, Románia, Erdély
Románia hőségtérképe — Forrás: ANM
Románia többi megyéjében a másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

A figyelmeztetés szerint pénteken és szombaton tovább fokozódik a hőség az egész országban.

A harmadfokú, vörös figyelmeztetés a magyar-román határral szomszédos Szatmár, Bihar, Arad és Temes, az ezektől keletre fekvő Szilágy, Kolozs, Maros, Hunyad és Fehér megyékre, valamint a Duna melletti Mehedinți és Dolj megyékre érvényes. Ezeknek a megyéknek a sík vidékein és fennsíkjain a csúcshőmérsékletek 39 és 42 fok között lehetnek, és megközelítik az időszak melegrekordjait. Az éjszakai hőmérsékleti minimumok is 22 és 25 fok között várhatók.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hőhullám fokozatosan Románia déli megyéi felé húzódik, és a jövő hét közepéig kitart. Elsősorban az ország északi megyéiben nő a légköri instabilitás.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) még a meteorológiai szolgálat legújabb figyelmeztetése előtt közölte: csütörtökön is érvényesek a szerdán bevezetett korlátozások a közutakon. Az erdélyi megyék többségében (Hargita, Kovászna és Brassó megye kivételével) 12 és 20 óra között nem közlekedhetnek a 7,5 tonnásnál nagyobb teherautók.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲
Forrás: MTI