2017. augusztus 4., péntek

Mit kell tennünk kánikulában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös jelzésű vészjelzést adott ki 12 megyére a kánikula miatt, az ország többi részére másodfokú, narancs színű riasztás érvényes szombaton és vasárnap.


kánikula, időjárás, kánikula-tanácsok, hőségriadó,
Naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk anélkül, hogy megvárnánk a szomjúságérzet kialakulását — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Vészjelzések: fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés.Ilyen nagy melegben fontos hűteni a testhőmérsékletet.

Ajánlott hűvös helyen, légkondicionált helyeken tartózkodni. A ventillátor is hasznos lehet, de 35 fok felett az sem hatásos, mivel a meleg levegőt forgatja, és hozzájárul a szervezet kiszáradásához is.

Az egyébként ajánlott napi 2-2,5 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvíz, illetve tiszta gyümölcs-, vagy zöldséglé formájában. A kávé, a tömény alkohol és a cukrozott szénsavas üdítő nem ajánlott.

Fogyasszunk a magas folyadéktartalmú gyümölcsöket és zöldségeket (dinnye, szilva, uborka, paradicsom), joghurtot, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és változatosan, előnyben részesítve az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket. Kerüljük a magas zsírtartalmú, állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.

A hőség miatt veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek.

Az autóval közlekedők vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot. Az allergiások menet közben ne nyissák ki az ablakot, mert a nagy melegben a gyomnövények pollenkoncentrációja is megnő. Ne hagyják magukra a gyermekeket az autóban, a járművek utastere ugyanis nagyon gyorsan felmelegszik a napon, ami tragédiához vezethet.

Ilyenkor általában az UV-sugárzás is nagyon erős. Emiatt is fontos, hogy 11 és 15 óra között mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Ajánlott továbbá széles karimájú kalap és UV-szűrős napszemüveg viselése, ugyanakkor hordjanak laza, világos színű, természetes anyagokból készült ruhákat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.