2017. augusztus 1., kedd

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában

A fertőzőgócot a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban — közölte kedden a román Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.


sertéspestis, Románia, állattenyésztés, gazdaság, afrikai sertéspestis
Képünk illusztráció — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A betegség összesen hét állatot fertőzött meg két háztáji gazdaságban, miután az egyik gazdaságról átterjedt egy szomszédosra is.

A megfertőzött állatokat elégették, a sertésólakat és a környező épületeket fertőtlenítették.

A hatóságok az első vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a sertéspestis vírus Ukrajnából került Romániába, fertőzött állati eredetű termékek révén.

A romániai hatóságok értesítették a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet.
Az afrikai sertéspestis az Európai Unióban 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba. 
Románia tizenhárom évi embargó után, tavaly októbertől kezdhetett el újból exportálni élő sertést, feldolgozott húsárut az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet, így az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres