2017. augusztus 24., csütörtök

Egy román politikus szerint Kelemen Hunor Erdély destabilizálásán dolgozik

Gigel Ştirbu, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke nyílt levélben figyelmezteti az RMDSZ elnökét arra, hogy nem a budapesti, hanem a bukaresti parlament tagja.


1918-as egyesülés, Románia, Kelemen Hunor, erdélyi magyarok, Gigel Ştirbu, PNL, Erdély
Kelemen Hunor — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Levelében Știrbu felkéri a szerinte polgári engedetlenségre és alkotmánysértésre bujtogató Kelemen Hunort, hogy tisztelje Romániát.
Elnök úr, én mindig is tiszteltem önt, mint ahogy minden Romániában élő, magyar nemzetiségű állampolgárt és az ő értékeiket. Nem tudom azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ön az országunk számára oly jelentős eseményhez közeledve állásfoglalásaival gyűlölködést és széthúzást szít, ugyanakkor a törvények, a kultúra és a nemzet történelmének megsértésére uszít” — áll Gigel Ştirbu nyílt levelében.
A NLP alelnöke szerint Kelemen Hunornak az egyesülés centenáriumával kapcsolatos kijelentései „felháborítóak, és súlyosan sértik a román állam nemzeti identitását”. Ştirbu ugyanakkor emlékezteti az RMDSZ elnökét az Alkotmány első cikkelyére, amely kimondja, hogy Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.
Nyilvános állásfoglalásai alapján teljesen egyértelmű, hogy polgári engedetlenségre és az alkotmány előírásainak megszegésére való felbujtással állunk szemben. Ez esetben kérdem én: milyen álláspontot képviselne akkor, ha a párttörvényt kiegészítenék egy cikkellyel, amely előírná, hogy helyezzenek törvényen kívül bármely egyesületet vagy politikai pártot, amely megsérti az alkotmány első cikkelyének előírásait. Kérdem ezt öntől annak tudatában, hogy az alakulat, amelyet képvisel, és amely úgy véli, hogy »az elmúlt 100 évben a román állam rendszeresen kísérletet tett a kisebbségek asszimilációjára, illetve arra, hogy megsemmisítsen mindent, ami nem román«, ez az alakulat a rendszerváltást követően ahányszor csak alkalma adódott, nem habozott kormányra lépni, sőt mi több, sokszor döntő szerepe volt a többség kialakításában” — fogalmaz levelében a PNL-alelnök.
Ştirbu szerint Kelemennek mindezzel az a nyilvánvaló célja, hogy „konfliktuszónává alakítsa Erdélyt”.
Kelemen Hunor, ne tévessze szem elől, hogy ön a román parlament tagja, nem a magyarországié, és legalább annyi illendőség legyen önben, hogy tisztelje az országot, amelynek költségvetéséből önt is fizetik” — áll még a liberális alelnök nyílt levelében.

Az RMDSZ elnöke a Szabadság című kolozsvári napilapnak adott interjúban azt mondta, a magyaroknak nincs mit ünnepelniük 2018-ban, Erdély Romániához való csatolásának 100. évfordulója alkalmából.


A szövetségi elnök ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt 100 évhez köthető jelentősebb megvalósítások hiányában a román politikusok a nacionalista retorikához folyamodnak majd.
Nem fogják tudni azt mondani, hogy építettünk 1800 km autópályát, összekötöttük száz év után végre a történelmi régiókat. Nem számolhatnak be arról, hogy ma, ha felülsz a vonatra Bukarestben, hamarabb elérsz Balázsfalvára, mint száz évvel ezelőtt. Azt fogják tudni elmondani, hogy ma másfél órával többet utazol Balázsfalváról Bukarestbe, mint száz évvel korábban. Tehát ilyen szempontból számomra nagy kérdés, mit tud felmutatni a román állam azon kívül, hogy száz éve létezik az ország. Ekkor ugye hajlamosak nacionalista retorikával mindenféle szólamokat puffogtatva megünnepelni a száz esztendőt” — fogalmazott az interjúban a szövetségi elnök.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres