2017. augusztus 2., szerda

A tegnapinál erősebb földrengés volt ma hajnalban Székelyföld közelében

A Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű földrengést észleltek szerdán 5 óra 32 perckor Vrancea szeizmikus térségében, Buzău megyében — közölte honlapján az országos földfizikai intézet.


földrengés, INFP, Románia
A szerda reggeli rengés Bukarestben is érezhető volt, károkról nem érkezett jelentés — Forrás: INFP
Az első jelentés szerint 4,8-as erősségű volt a földmozgás, később 4,9-esre módosították ezt az adatot.

A földrengés 132,5 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumhoz legközelebb eső települések Nehoiu (15 km), Kovászna (41 km), Bodzaforduló (43 km).

Ugyanebben a térségben kedden is rengett a föld, akkor a Richter-skála szerinti 4,6-os erősségű földrengés történt, 96,6 km mélyen.

Az idei legerősebb földmozgás február 8-án következett be Buzău megyében, és 5-ös erősségű volt.

A Székelyföldtől délkeletre elhelyezkedő Vrancea térség Románia legaktívabb földrengésövezete.

Az itteni földrengések nagy mélységben történnek, ezért nagy területeket ráznak meg elsősorban Románia déli és keleti régióiban.

A térségben több tektonikus lemez találkozik, amelyek a Kárpát-kanyarban az erdélyi lemez alá gyűrődnek be. Földrengések akkor keletkeznek, amikor a mélyben a déli vagy a keleti lemezből letörik egy darab, és azt a térséget rázzák meg jobban, amelyik alatti tektonikus lemez sérült. A vranceai központú rengések ezért Erdélyt kevésbé veszélyeztetik.

Tavaly két 5,3 fokos földrengést mértek Vrancea térségében, az egyik szeptember 24-én, a másik december 28-án rázta meg az országot.

Az elmúlt 17 esztendő legnagyobb erejű földmozgásai 1990. május 30-án és 31-én következtek be, ezek a Richter-skála szerinti 6,9-es, illetve 6,4-es erősségűek voltak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI