2017. július 14., péntek

Idén sem múlt el sérülések nélkül a pamplonai bikafuttatás

A spanyol város védőszentjének tiszteletére 1591 óta évente megrendezett kilencnapos fiesta egyik fő attrakciója a reggelenkénti bikafuttatás, amelynek során férfiak százai teszik próbára bátorságukat azzal, hogy az arénába hajtott állatok előtt végigszaladnak Pamplona utcáin.


Pamplona, bikafuttatás, San Fermín
San Fermín fesztivál Pamplonában — Fotó: Villar López/EPA/MTI
Az idei nyolc bikafuttatás során összesen hat szúrt sebet okoztak a bikák, egyéb sérülésekkel — zúzódásokkal, törésekkel — mintegy ötvenen kerültek kórházba.

Feszült pillanatok az utolsó napon is


Kisebb, de nem a bikák szarvától származó sérülésekkel végződött az utolsó idei bikafuttatás Pamplonában pénteken — a futás után hat embert szállítottak kórházba, többségük eséskor szerezte sérülését.


Pamplona, bikafuttatás, San Fermín
Fotó: Villar López/EPA/MTI
Az útvonal egyik éles és veszélyes kanyarjában több futó lapult a kerítéshez, hogy elengedje a nagy sebességgel érkező állatokat, ám nem mindegyik bika tudta bevenni a kanyart, nekiütköztek az embereknek és egymásnak. Az ütközéstől az egyik férfi átrepült az állatok felett, egy másik alájuk került, és áttapostak rajta.

Az idei nyolc bikafuttatás közül a pénteki volt a leggyorsabb, 2 perc 10 másodpercig tartott, amíg a tucatnyi bikából álló csorda a kamrától befutott a 875 méterre lévő városi arénába, keresztül az óváros kanyargós utcácskáin a többezres, hangos és lelkes tömegben.

A futtatáson minden nap más spanyol tenyészet állatai vesznek részt


A zárónapra az andalúz Miura tenyészet 580 és 660 kilogramm közötti bikáit választották a szervezők. Ez a tenyészet 1980 óta minden évben részt vesz állataival az eseményen, ezalatt összesen 16 szúrt sérülést okoztak a bikák szarvai.

Pamplona, bikafuttatás, San Fermín, Navarra
San Fermín fesztivál Pamplonában — Fotó: Villar López/EPA/MTI
A város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett ünnepségek péntek este látványos tűzijátékkal zárulnak, Pamplona pedig másnap elkezdi a visszaszámlálást a következő évi ünnepségsorozatig.

A 200 ezer lakosú navarrai városba ilyenkor 1,5 millióan látogatnak, a világhírű bikafuttatások helyszíne azonban egész évben vonzza a turistákat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI