2017. július 12., szerda

Bespájzolunk rakétából

Az Egyesült Államok mintegy négymilliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának — jelentette be kedden az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium.


Románia, Egyesült Államok, Klaus Iohannis, Donald Trump, Patriot-rakéta, fegyverkezés, hadügy
Donald Trump és Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
A fegyvereladásról Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel.

Mint valamennyi hasonló esetben, a külügyminisztériumnak és a védelmi minisztériumnak jóvá kell hagynia a politikusok által kötött megállapodást, majd erről a Pentagon tájékoztatja a kongresszust, amely elvileg harminc napon belül megvétózhatja a döntést.

Románia régóta stratégiai szövetségese az Egyesült Államoknak:
  • 2003-ban, a NATO-csatlakozás után, Bukarest az észak-erdélyi autópálya megépítésének kivitelezését amerikai vállalatra bízta;

  • az iraki háború idején engedélyezte titkos CIA-börtön működtetését román területen;

  • fekete-tengeri gázmezői nagy részének kitermelését is az amerikai ExxonMobil végzi, az a vállalat, amelynek korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter volt az elnök-vezérigazgatója.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI