2017. július 18., kedd

Iohannis szerint az etnikai alapú autonómia gátolja a fejlődést

A román államfő a Hargita megyei tanács csíkszeredai székházában szólalt fel kedd délelőtt a „Következetesség és átláthatóság — jó gyakorlatok Hargita és Kovászna megyében” című beszélgetésen, amelyen a két megyét mintegy 300, helyi közigazgatásokban dolgozó személy képviselte.


Klaus Iohannis, Csíkszereda, Székelyföld, autonómia, közigazgatás, decentralizáció, régiósítás
Klaus Iohannis románul és magyarul köszöntötte a jelenlévőket — Forrás: presidency.ro
Iohannis egyebek mellett a decentralizáció kötelezőségéről, a regionalizáció ajánlatosságáról és az etnikai alapú autonómia nemkívánatosságáról értekezett.

Az államfő beszédében elmondta: Romániának nagy szüksége van a gazdaság növekedésére és a közigazgatás fejlődésére, ezek érdekében pedig a decentralizáció kötelező, mert a helyi választott tisztségviselők ismerik a legjobban a helyi lakosság igényeit. A regionalizáció ajánlatos, de csak akkor, ha a közigazgatás modernizációjához, új munkahelyek teremtéséhez és gazdasági növekedéshez vezet.
A helyi és regionális autonómia hasznos lehet. De az etnikai alapú autonómia nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést. Erre a következtetésre jutottak európai szinten is, ahol a regionalizáció esetében egyenesen ajánlják, hogy a regionális határ meghúzása ne etnikai ismérvek szerint történjen” — mondta Iohannis.
Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői leszögezték: nem etnikai alapú, hanem közigazgatási autonómiát akarnak Székelyföldnek, és azt várják az elnöktől, hogy közvetítsen a többség és kisebbség között.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy