2017. július 11., kedd

Jövő héten Székelyföldre jön Klaus Iohannis

Hargita és Kovászna megyébe — az ország két magyar többségű megyéjébe — látogat július 18-án a román elnök.


Klaus Iohannis, Románia, Székelyföld, Hargita megye, Háromszék
Klaus Iohannis Csíksomlyóra is ellátogat — Forrás: presidency.ro
A székelyföldi látogatást Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője jelentette be kedden, amikor az államfő programját ismertette.

Az elnök egyebek mellett felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai megyeházán pedig a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson vesz részt.

Dobrovolschi Románia egyik legismertebb, Kelet-Európa legnagyobb zarándokhelyeként jellemezte Csíksomlyót, ahova Romániából és más országokból és érkeznek hívők.
Az elnök a látogatásával jelezni szeretné, hogy bátorítja a hagyományápolást, fontosnak tartja a felekezeti szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat, valamint a helyhatóságok és egyházak közötti kulturális, szociális és oktatási partnerséget” — tette hozzá.
Iohannis felkeresi a csíkszeredai Szent István Otthont, ahol kézművesekkel, őstermelőkkel és helyi idegenforgalmi vállalkozókkal is találkozik, jelezvén, hogy Hargita és Kovászna megye fejlődése szempontjából, de romániai „brand”-ként is fontosnak tartja a falusi turizmust és biogazdálkodást.

Az elnök Sepsiszentgyörgyön fejezi be látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

Iohannis személyében hosszú idő óta először látogat román államfő ebbe a két megyébe, célja pedig az, hogy tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: MTI