2017. július 26., szerda

Ítéletidő sepert végig Románián

Az elmúlt 24 órában 17 megyében, több mint 90 településen volt szükség a katasztrófavédelem közbelépésére Romániában.


 vihar, ítéletidő, villámcsapás, Románia, extrém időjárás, viharkárok
Képünk illusztráció — Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A viharos szél és a villámcsapások 30 személyi sérülést okoztak országszerte. 687 fát kidöntött a szél, ezek 24 ingatlanban és 72 gépkocsiban tettek kárt” — tájékoztat az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szerdai közleménye.

A tűzoltóknak 18 lakásból, hat udvarból és három alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

A DN1-es országúton Azuga és Bușteni között, illetve a DN 7C jelzésű Transzfogarasi úton nehézséget okozott a közlekedésben az hegyoldalakról lemosott hordalék.

A viharos időjárás 91 településen okozott gondot a következő 17 megyében: Fehér, Argeş, Beszterce-Naszód, Brăila, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Máramaros, Maros, Prahova, Szilágy, Vaslui és Bukarest.

A legnagyobb pusztítást — a Duna torkolatvidékének közelében fekvő, kelet-romániai — Brăila megyében végezte az óránként több mint 80 kilométeres sebességű szél. Itt több mint 500 fát tépett ki a szélvihar, a megyében 44 település maradt villanyáram nélkül.

A Brăila megyei Lacu Sărat nevű üdülőtelepen egy 51 éves nőt agyoncsapott egy kidőlt fa, férjét pedig — aki néhány másodperccel korábban már elérte autójukat — súlyos, de nem életveszélyes zúzódásokkal szállították kórházba.

A tűzoltók azt ajánlják a lakosságnak, hogy vihar idején fedett helyen húzódjanak meg, a sofőröknek pedig azt, hogy gépkocsijukat ne parkolják fák alá vagy oszlopok mellé.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: Agerpres