2017. július 18., kedd

Iohannis és a „családon belüli erőszak”

Pászkán Zsolt Románia-szakértő fontos eseménynek nevezte, hogy Klaus Iohannis román elnök Székelyföldre látogat, de óv a túlzott várakozásoktól.


Hargita megye, Háromszék, Klaus Iohannis, Románia, Székelyföld, Iohannis Székelyföldön, 1918-as egyesülés
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Pászkán szerint az államfő azért érkezik a régióba, mert megkezdte választási kampányát, de a látogatással Iohannisnak van egy második célja is.

Az első tehát az, hogy az államfő megkezdte kampányát a másfél év múlva esedékes elnökválasztásra. A szakértő emlékeztetett, hogy az elnök Székelyföldön 75-80 százalékos támogatást kapott az előző választáson. Olyan megelőlegezett bizalmat kapott, amelyet nem viszonzott, sőt bekapcsolódott a legutóbbi „magyarellenes hisztériába.

A másik ok — Pászkán szerint — még kedvezőtlenebb a magyaroknak: megpróbálhatja „belerángatni” a magyar közösséget a 2018-as román rendezvényekbe egyfajta „mézesmadzaggal”, hogy „akkor leszünk nagy barátok, ha ti is velünk ünnepeltek”.

Pászkán Zsolt szerint ez a helyzet kicsit olyan, mint a családon belüli erőszak, amikor a bántalmazó elmegy a bántalmazotthoz, és elvárja, hogy „vágjon jó képet” ahhoz, hogy időnként „lekever neki egy nagy pofont”.

Úgy fogalmazott: Klaus Iohannis nincs abban a helyzetben, hogy az erdélyi magyarok bármit is kérjenek tőle, hiszen egyrészt nem teljesítheti, mert korlátozott a hatásköre, másrészt inkább ő van „rászorulva” az erdélyi magyarokra, mint fordítva, mivel a közvélemény-kutatások alapján sokat vesztett a népszerűségéből. Kitért arra is, hogy a román elnök „semennyire” nem támogatja az autonómiatörekvéseket.

A román elnöki hivatal korábbi bejelentése szerint Iohannis ma látogatást tesz a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében. Önkormányzati képviselőkkel találkozik, meglátogatja a csíksomlyói kegytemplomot és a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozót.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲
Forrás: MTI