2017. július 18., kedd

A székelyföldi elöljárók nem fogták vissza magukat Iohannis előtt

Bár az elnöki hivatal gazdasági témákat javasolt, a vendéglátók többsége a magyar kisebbség jogsérelmeiről beszélt. 


Székelyföld, Iohannis Székelyföldön, Klaus Iohannis, kisebbségi jogok, Románia,
Klaus Iohannist Csíkszeredában Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke fogadta — Forrás: presidency.ro
Több székelyföldi elöljáró magyarul és németül is üdvözölte a szász származású Iohannist a Székelyföldön, az államfő pedig, amikor szót kapott, magyarul köszönt vendéglátóinak.

A csaknem kétórás találkozón Iohannis nem használta a Székelyföld kifejezést.

Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői leszögezték: azt várják az elnöktől, hogy közvetítsen a többség és kisebbség között.

Nem szeretnénk többé a román állam mostohagyerekeinek érezni magunkat” — jelentette ki a fórumon Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, aki támogatást kért az államfőtől ahhoz, hogy:
  • a magyar gyerekek sajátos tanterv alapján tanulják a román nyelvet,
  • a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a magyar közösség adólejeiből román költségvetési támogatást is kapjon,
  • a román állam is támogassa a csíksomlyói búcsú felvételét a világörökségi listára.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó, 1918-as gyulafehehérvári nyilatkozat autonómiaígéretét kérte számon, rámutatva, hogy a román állam — törvényhozási, kormányzati és igazságszolgáltatási döntései révén — kettős mércét alkalmaz a magyar közösséggel szemben, és jelképei üldözése, vagy anyanyelvhasználata korlátozása által olyan jogokat tagad meg tőle, amelyek más román állampolgárok szabadon élveznek.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere „stratégiai partnerséget” ajánlott a román állam és a magyar közösség között, és azt javasolta: ne a valóságot próbálják az alkotmányhoz idomítani, hanem az alkotmányt változtassák meg oly módon, hogy feleljen meg a valóságnak.Az államfő a panaszáradat elől azzal tért ki, hogy a történelem értékelését az akadémiai szférára kell inkább bízni, mert szerinte semmi jó nem származik abból, amikor a politikusok nyúlnak történelmi érvekhez. Iohannis a múlt sérelmeinek boncolgatása helyett a közös jövő építéséhez, a többséget és kisebbséget egyaránt foglalkoztató gazdasági fejlesztéshez ajánlotta fel támogatását.

Az elnök székelyföldi útja során felkereste a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a Szent Miklós ortodox templomot, a csíkszeredai Szent István Otthont és a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet. Az államfő kedden délután Sepsiszentgyörgyön fejezi be székelyföldi látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI