2017. július 26., szerda

Hivatalos: a multik rosszabb minőségű kajákat forgalmaznak Romániában, mint Nyugaton

Laboratóriumi vizsgálatok alapján kilenc élelmiszer esetében találtak eltérést a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos termékek összevetése következtében — jelentették be szerdán a román hatóságok.


élelmiszer, gazdaság, minőségi ellenőrzés, Románia, Petre Daea
Jó nekünk a rossz(abb) is? — Fotó: Kallos Bea/MTI
A mezőgazdasági minisztérium vezetősége szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos élelmiszerek összevetésének eredményeit.

29 megvizsgált élelmiszer közül kilenc esetében találtak eltéréseket az összetételt illetően.

A termékek kalória és protein tartalma vagy nem egyezett meg a címkén feltüntetett értékkel, vagy a nyugat-európai terméken feltüntetett érték eltért a Romániában forgalmazottétól.

A román hatóságok egyebek mellett tej- és hústermékeket, konzerveket, és csokoládét vizsgáltak be. A szükséges nyugat-európai mintákat Hollandiából, Belgiumból és Németországból gyűjtötték be.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter elmondta, a kormány kérni fogja az Európai Bizottságot, mielőbb alakítson ki átlátható, egységes szabályozást az Európai Unióban, amely lehetővé teszi a hasonló ellenőrzéseket egységes eljárás alapján. Hangsúlyozta, jelenleg ez nincs szabályozva, márpedig a tárcavezető szerint ilyen ellenőrzéseket az EU bármely országában, folyamatosan kellene végezni a „kettős mérce” alkalmazásának felderítése érdekében.

Daea április elején jelentette be, öt nyugat-európai országtól — Hollandiától, Belgiumtól, Németországtól, Franciaországtól és Olaszországtól — kért engedélyt, hogy mintát vegyen az ottani élelmiszerekből. A román tárcavezető a három kollégájától június elején kapott kedvező választ.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: MTI