2017. június 14., szerda

Tăriceanutól kapta az első hátba szúrást Grindeanu

Megvonta politikai támogatását a Grindeanu-kabinettől a balliberális koalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE — jelentette be szerdán Călin Popescu Tăriceanu, a párt elnöke.


Grindeanu-kormány, Románia, Sorin Grindeanu, Călin Popescu Tăriceanu, ALDE
Sorin Grindeanu és Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Elmondása szerint várhatóan a Szociáldemokrata Párt is megvonja támogatását, így a Grindeanu-kormány parlamenti támogatás nélkül marad.

Tăriceanu szerint a döntést a kabinet munkájának kiértékelése után hozták meg. Elmondása szerint a csaknem fél éve hivatalban lévő Grindeanu-kabinet késedelembe esett a kormányprogramban vállalt intézkedések gyakorlatba ültetésének többségével.

Az ALDE elnöke egyebek mellett azt rótta fel a kormánynak, hogy:
  • nem hozta létre a kormányprogramban beígért szuverén befektetési alapot, és hogy
  • nem nyitotta meg az államkötvény-piacot a lakossági befektetők előtt.

Tăriceanu szerint az SZDP-ADLE koalíció továbbra is működik, „csak” a kormányt akarják lecserélni.

Arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy a jobboldali Klaus Iohannis államfő ismét a szociálliberális koalíció jelöltjét bízza majd meg kormányalakítással, Tăriceanu annyit mondott: a parlament összetétele nem változott.

Tăriceanu hozzátette: pártja mind a négy minisztere előkészítette lemondását, arra az esetre, ha a miniszterelnök nem nyújtaná be ezek után a teljes kormány lemondását.

Sajtóértesülések szerint a szociáldemokrata miniszterek többsége is megírta lemondását a párt délután kezdődött végrehajtó bizottsági ülése előtt, hogy így kényszerítsék meghátrálásra a bírálatokat megalapozatlannak tartó kormányfőt.

Sorin Grindeanu az SZDP tanácskozása előtt közölte, nem szándékozik távozni posztjáról.


Ha Grindeanu nem távozik önként, tisztségétől csak a parlament foszthatja meg. Ehhez az SZDP-ALDE koalíciónak saját kormánya ellen kell bizalmatlansági indítványt beterjesztenie és megszavaznia.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI