2017. június 15., csütörtök

Grindeanu megmakacsolta magát

A román kormányfő, akit saját pártja, a Szociáldemokrata Párt mindenféle mondvacsinált ürüggyel távozásra szólított fel szerdán a kormány székházában tartott éjszakába nyúló sajtóértekezletén kategorikusan kijelentette: nem távozik posztjáról.


Grindeanu-kormány, Liviu Dragnea, PSD, Románia, Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu — Forrás: gov.ro
A miniszterelnök szerint az eltávolítását célzó kísérlettel az SZDP végrehajtó bizottsága a jobbközép ellenzéket és — a jobboldali — Klaus Iohannis államfőt „ajándékozta meg”.

Teljesítetlen feltétel


Grindeanu leszögezte, csak abban az esetben hajlandó lemondani, ha az elnök a kormányalakítási tárgyalások nyomán a választásokon legtöbb szavazatot szerzett SZDP-ből nevesít kormányfő-jelöltet.

Kormánytalan kormányfő


Arra a kérdésre, hogy miként fog kormányozni miniszterek nélkül — miután a kabinet minden minisztere megírta lemondását — Grindeanu leszögezte: a miniszterek lemondóleveleinek iktatása után 15 nap áll rendelkezésére, hogy ezeket az iratokat továbbítsa a miniszterek felmentésére jogosult államfőnek, és a lemondott tisztségviselők helyére esetleg újakat jelöljön.

Fűt-fát ígértek a lemondásért


Grindeanu beszámolt arról, lemondása fejében különböző állami intézmények vezetését, illetve egy következő kormányban való tagságot is felajánlottak neki.


Érthetetlennek nevezte azt, hogy az EU legnagyobb gazdasági növekedésével, legkisebb inflációjával, számottevő reálbér-növekedésével rendelkező országának fél éve beiktatott kormánya ellen saját pártvezetése intézzen támadást.

Ürügynek nevezte azt, hogy a kormányprogram végrehajtásának késései miatt próbálják lemondatni, amire nem talál más magyarázatot, mint egyetlen ember, Liviu Dragnea vágyát a korlátlan hatalom birtoklására.

Mondjon le Dragnea is!


Elmondta: a pártülésen felajánlotta Dragneának, hogy mondjanak le mindketten tisztségükről, hiszen kormánya névsorát az SZDP elnöke állította össze, így mindkettejüknek vállalniuk kell a felelősséget a kabinet állítólagos kudarcáért.

A pártvezetés szerdán kiértékelte a csaknem fél éve hivatalban lévő Grindeanu-kormány tagjainak tevékenységét, és megállapította, hogy:
  • a kormányprogram tervezett intézkedéseinek alig 13 százalékát ültették gyakorlatba,
  • az SZDP választási kampányában beígért intézkedések 60 százalékának teljesítésével késik, és
  • a program számos további vállalása csak részben teljesült.

Sorin Grindeanu előterjesztette saját mérlegét, amely szerint a kormányprogramban 97 célkitűzés szerepelt az első félévre, amelyek közül alig 9 nem teljesült.


A balliberális kormánykoalíció pártelnökei szerdán bejelentették: Sorin Grindeanu miniszterelnök kormánya politikai támogatás nélkül maradt, a miniszterek pedig megírták lemondásukat. A koalíciós pártok levélben tájékoztatták döntésükről Klaus Iohannis államfőt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI