2017. június 1., csütörtök

Kerékpár-akadémiát alapított Novák Eduárd Csíkszeredában

Románia történelmének egyetlen paralimpiai bajnoka, Novák Eduárd csütörtökön nyitotta meg Kelet-Európa első kerékpár-akadémiáját Csíkszeredában.


kerékpár-akadémia, Csíkszereda, Novák Eduárd, Novák Cycling Academy
Forrás: Facebook/Novák Cycling Academy
A Novák Cycling Academy megnyitója előtt egy ügyességi versenyt is szerveztek a fiatal kerékpárosok számára, akik beiratkoztak a bajnok akadémiájára.

Novák Eduárd azt nyilatkozta a sajtónak, hogy régi álma valósult meg, a projekt sikeréhez hozzájárulhat 30 éves sportolói tapasztalata, amelyből 15 évet kerékpárosként tudhat maga mögött.

A paralimpiai bajnok elmondta, amikor kerékpározni kezdett senki nem volt, aki megtaníthatta volna neki hogyan üljön helyesen a kerékpáron, hogyan versenyezzen, az internetről tanult. Novák elmondta, a Novak Cycling Academy sportolóinak nem így kell megtanulniuk biciklizni, minden rendelkezésükre áll, hogy bajnokok lehessenek.
Az akadémia küldetése, hogy tehetséges sportolókat neveljen. Akik hivatásos kerékpárosok szeretnének lenni, a jól összeállított edzéstervek mellett nutricionisták, pszichológusok, fizioterapeuták segítségével fejlődhetnek. Az a cél, hogy ezek a gyerekek megkapják azokat az információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nagyon jó versenyző váljon belőlük és világbajnokságokon, olimpiákon versenyezhessenek” — nyilatkozta Novák Eduárd.
A Csíkszeredában indított akadémiára egyelőre 17 gyerek iratkozott be, de néhány éven belül 50 sportolót szeretnének edzeni.
12 éves a projekt, vagyis három olimpiai ciklus. Úgy gondoljuk, hogy egy nyolc éves gyerek, aki ma kezdi a kerékpározást, 12 év alatt nemzetközi szintű versenyzővé nőheti ki magát és reméljük, hogy a következő olimpián már lesz versenyzőnk Csíkszeredából” — mondta a paralimpiai bajnok.
A Novak Cycling Academy nyitórendezvényén részt vett Románia egyetlen kontinentális kerékpáros csapata, a Tuşnad DRAG Cycling Team, amely idén változtatta meg elnevezését, miután szerződést írtak alá Bulgária egyik legnagyobb kerékpárgyártójával.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres