2017. június 6., kedd

Grindeanunak kifele áll a szereke rúdja

A román központi lapok szerint kormányátalakítást akar és Sorin Grindeanu miniszterelnököt is menesztené Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke.


Grindeanu-kormány, Sorin Grindeanu, PSD, Liviu Dragnea, Románia, Gabriela Firea, sajtószemle,
Sorin Grindeanu és Liviu Dragnea — Fotó: Agerpres
A keddi bukaresti lapok tág teret szenteltek annak a támadásnak, amelyet a pártelnök egyik bizalmasának számító Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere intézett a kormányfő ellen.

Firea szerint rosszabb a viszonya a kormánnyal, mint a — az SZDP által folyamatosan bírált — szakértői kabinet idején. A főpolgármester egy hétvégi tévéinterjújában azt is aggasztónak nevezte, hogy Grindeanunak „nincs ideje” döntései előtt konzultálni a párt elnökével, annak ellenére, hogy megbízatása az SZDP választási programjának végrehajtására szól.

Az Adevărul szerint Dragnea azért akar nagyszabású kormányátalakítást, hogy pártja és hívei előtt is nyilvánvalóvá tegye: nem a függetlenedni próbáló Grindeanunál, hanem továbbra is nála összpontosul a legtöbb hatalom.

A kormányfő — a lap által megszólaltatott politikai elemző szerint — igyekszik elhatárolódni az SZDP elnökétől, és arra vár, hogy Dragneát második korrupciós perének végkifejlete végleg eltávolítsa a politikából.

Az Adevărul úgy tudja: Dragnea a kormányátalakítás megtagadása esetére a hozzá hű miniszterek egyidejű lemondatását is kilátásba helyezte, ami a kabinet bukásához vezetne.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲

Az egyre nyíltabb SZDP-s belviszályt az Evenimentul Zilei nemcsak hatalmi harcnak tartja. A jobboldali lap szerint Dragnea főleg azt nehezményezi, hogy a miniszterelnök a titkosszolgálatok kegyeit keresve kormányoz, ahelyett, hogy a pártszékház utasításait hajtaná végre.

A Gândul című hírportál Victor Ponta volt kormányfőt idézi, aki „egyszerű párttagként” értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miért vált a párvezetés számára a nyár legsürgősebb teendőjévé saját kormányának leváltása. A mellőzöttsége miatt egyre hangosabban tiltakozó volt miniszterelnök szerint az SZDP egy ilyen lépéssel saját választóit és parlamenti frakcióit bizonytalanítaná el, akik szavazataikkal támogatták az SZDP-ALDE koalíció kormányát.
A nagypolitikában addig ismeretlennek számító Grindeanut az SZDP tavaly decemberi választási győzelme után Dragnea javasolta kormányfőnek, mivel priusza miatt nem követelhette magának a tisztséget.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.