2017. június 24., szombat

Jelentősen drágul az áram júliustól

A korábban meghirdetett 1-2 százalék helyett 8 százalékkal drágul július 1-től Romániában a villamosenergia — derült ki a román energiaár-szabályozó hatóság pénteki közleményéből.


Románia, Transelectrica, villamosenergia, gazdaság, háztartási fogyasztók, energiatőzsde
A vártnál nagyobb mértékben drágul a villamosenergia — Fotó: Andreea Balaurea/Mediafax
A drágulás a háztartási fogyasztókat érinti. Februárban a hatóság elnöke még úgy nyilatkozott, hogy júliusban várhatóan 1-2 százalékos árnövekedés lesz.

A hatóság emlékeztetett, a háztartási fogyasztók esetében az ár 10 százalékát árszabályozott-energia teszi ki, a többi 90 százalékot a villamosenergia szabad piaci ára befolyásolja.

A drágulást az eredményezte, hogy az energiatőzsdén szokatlanul magas a villamosenergia ára, ezért felfüggesztették ideiglenesen a harmadik negyedévi licitet, hogy az újraszabályozás következtében elkerüljék a háztartási fogyasztóknak szánt energia árának további drágulását.

Az áramtőzsdén a harmadik negyedévben 24 százalékkal volt drágább az áram a második negyedévhez mérten. A szolgáltatók ezért 25 százalékos drágulást kértek, de a hatóság végül átlagban 8 százalékos növekedést hagyott jóvá.

A román energiatőzsdén már az év elején megugrott az áram ára az akkori rendkívül hideg időjárás miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI