2017. június 3., szombat

Itt nézheti élőben a csíksomlyói búcsút

Ma, pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg „Tarts meg minket őseink szent hitében!” mottóval a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét.


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, egyház, Hármashalom-oltár, hit, magyarság, pünkösd, Csíksomlyó élő közvetítés, csíksomlyói búcsú élőben
Szentmise a csíksomlyói búcsún a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben felállított oltárnál — Fotó: Mohai Balázs/MTI
Az eseményhez kapcsolódó ünnepi programok már pénteken, június 2-án megkezdődtek.

A szombati nagymisét a templom feletti Kis-Somlyó és az azon túl emelkedő, 1035 méter magas Nagy-Somlyó erdős hegye közti széles hágó gyepén tartják.A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon 10.30-kor (közép-európai idő szerint 9.30-kor) indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére a Hármashalom-oltárhoz.


Az ünnepi szentmise helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai idő szerint 11.30-kor) kezdődik. Az idei búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni.


Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.