2017. június 14., szerda

Grindeanu csak akkor mond le, ha Dragnea is lemond

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülésén részt vevő politikusok némelyike kiszivárogtatta a sajtónak a botrányos gyűlés részleteit.


Sorin Grindeanu és Liviu Dragnea — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A szivárogtatók állításait később maga Grindeanu erősítette meg, egy, a kormány székházában tartott késő esti sajtóértekezletén.

A román kormányfő a gyűlésen kijelentette: amennyiben az általa vezetett kabinet tevékenységéről készített jelentés tükrözi a valóságot, akkor Liviu Dragnea SZDP-elnöknek le kellene mondania pártelnöki tisztségéről, és felelősséget kellene vállalnia a kormányért, ugyanis a jelenlegi kabinet több miniszterét is ő javasolta a tárcák élére.

Ugyanazon források szerint a kormányfő Grindeanu kijelentette, hogy akkor mond le tisztségéről, ha garancia van rá, hogy Klaus Iohannis államfő szociáldemokrata párti kormányfőt nevez ki a helyére.

A kormányfő ezután tiltakozásként elhagyta az ülést, és a Victoria-palotába ment.

Az SZDP megvonta a bizalmat a kormányfőtől


A párt országos végrehajtó bizottsága egyöntetűen megszavazta szerdai ülésén, hogy megvonja politikai támogatását a Grindeanu-kormányól.


Az idézett források szerint a döntést 68 szavazattal hozta meg a testület. A bizottság ugyanakkor azt is megszavazta, hogy kizárja a pártból mindazokat, akik elvállalják, hogy a Grindeanu-kabinet tagjai maradnak, amennyiben a jelenlegi miniszterelnök felajánlaná ezt a lehetőséget.

Néhány órával korábban a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE is a kormány támogatásának megvonásáról döntött.

Grindeanu szerda este kijelentette: nem hajlandó lemondani.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.