2017. június 20., kedd

Etnikai cunamit idézett elő a PSD-RMDSZ barterkísérlet

A jobbközép ellenzékhez közel álló média a román nemzeti érdekek feladásával vádolja a balliberális koalíció vezetőit.


sajtószemle, kormányválság, PSD-ALDE, RMDSZ, romániai magyarság, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu
Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Marian Ilie/Mediafax
Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu azzal haragította magára a fél országot, hogy az RMDSZ-nek tett engedményekkel próbált szavazatokat „vásárolni” Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltásához.

A jobboldali HotNews portálon Cristian Pantazi keddi vezércikkében úgy vélekedett, hogy ezzel Románia stabilitását veszélyeztetik.

Az RMDSZ számára sem lehetnek hosszú életűek a „zsarolással” szerzett előnyök, amelyeket egy „bűnözői klikkből” kisajtol — írta a szerző, a korrupcióváddal bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökre és Călin Popescu Tăriceanura, a liberális ALDE vezetőjére utalva.

Pantazi elismeri, hogy az RMDSZ számos követelése legitim — például az anyanyelvhasználati küszöb csökkentése, a szabad jelképhasználat —, de ha azokat „erővel” fogadtatják el a szorult helyzetbe került Dragneával, akkor ezzel a szövetség maga ellen fordítja a román közvéleményt, saját korrupcióellenes érzelmű választóit is, az így elfogadtatott jogszabályok pedig nem fognak sokáig érvényben maradni.

A szerző különösen cinikusnak tartja, hogy Dragnea most késznek mutatkozik például jóváhagyni egy magyar tannyelvű részleg tagozat megalakulását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), miután nemzeti szólamokat hangoztató pártja egy hasonló tervezet miatt buktatta meg 2012-ben az akkor hatalmon lévő Ungureanu-kormányt.

A Nemzeti Liberális Párthoz közel álló Adevărulban Marius Diaconescu a hivatali anyanyelvhasználat „csapdáirólcikkezett, amely „lehetetlen” helyzetbe kényszerítené, és „hatalmas költségekbe verné” a román közigazgatást.

Erdély Románia nem eladó!


Cristian Tudor Popescu publicista a Digi24 hírtelevízióbanpiszkosnak” nevezte az SZDP-ALDE koalíció és az RMDSZ közötti alkudozást.


Természetesnek ítélte, hogy az RMDSZ „drágán adja” szavazatait, és mindent megtesz „örökös célkitűzése, a területi autonómia elérése érdekben, Dragneáék viszont szerinte nem Erdélyt, hanem Romániát „adják el”, és hiteltelenítik magukat saját választóik szemében, akiknek a bizalmát nacionalista jelszavakkal szerezték meg.

30 krajcár


A román ellenzéki médiában főleg az a tervezet okozott felháborodást, amely március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítaná a romániai magyarok számára.


Bogdan Rareș, a Realitatea hírtelevízió publicistája emiatt hazaárulóknak nevezte Dragneát és Tăriceanut, akik „30 ezüstért lángra lobbantják Erdélyt” azáltal, hogy hivatalos ünneppé akarják tenni azt a napot, amelyen a magyar forradalmárok zászlajukra tűzték az „Uniót Erdéllyel”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI