2017. június 23., péntek

Emmanuel Macronnal tárgyalt Klaus Iohannis

A román államfő rövid, de — elmondása szerint — sok fontos témára kiterjedő egyeztetést folytatott péntek délelőtt Brüsszelben Emmanuel Macron francia elnökkel.


Klaus Iohannis, román-francia kapcsolatok, Emmanuel Macron
Emmanuel Macron és Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Iohannis biztosította a nemrégiben hivatalba lépett francia kollégáját arról, hogy Románia továbbra is stabil ország.

A két államfő első kétoldalú találkozóját követően adott rövid sajtónyilatkozatában Iohannis azt mondta, a Franciaország és Románia közötti kétoldalú, illetve az Európai Unión belüli együttműködés mellett a Schengen-övezettel kapcsolatos témákról, illetve a két ország közös kulturális projektjeiről is tárgyaltak, ugyanakkor szó esett az utóbbi időben oly sokat vitatott, az úgynevezett kihelyezett munkásokkal kapcsolatos szabályozásról is.
Többek között javasoltam, hogy az euróövezeti közös költségvetéssel kapcsolatos projektbe, amelyet Macron elnök szorgalmaz, más országokat is vonjanak be, például Romániát, amely még nem tagja ugyan az euróövezetnek, de azzá kíván válni, és idejében hozzá akarunk járulni ehhez a projekthez” — tette hozzá Iohannis.
Az államfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, „nagyon röviden” Románia jelenlegi politikai helyzetéről is tárgyalt a francia elnökkel, biztosítva őt arról, hogy Románia továbbra is stabil ország, és az a tény, hogy újabb kormányalakítási folyamat előtt áll, nem befolyásolja az ország nemzetközi vállalásait.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres