2017. június 1., csütörtök

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra

Csütörtökön kora reggel megkezdte Csíksomlyóra vezető útját a Boldogasszony Zarándokvonat — a mai nap folyamán a zarándokokat ünnepség keretében fogadják és köszöntik a nagyobb állomásokon.


Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Misszió Tours, pünkösd, pünkösdi búcsú
Hatodik alkalommal indult el a különvonat a csíksomlyói búcsúba — Fotó: Balogh Zoltán/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
A budapesti Nyugati pályaudvarról kigördülő szerelvényen közel 1200 hívő utazik a székelyföldi búcsújáró helyre.

„Lelki megújulásunkért, összetartozásunkért”


A kora reggeli indulás előtt az útra kelőket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatta. A vonattal tart a zarándoklat lelki vezetője, Székely János Esztergom-budapesti segédpüspök.

A „mozgó kápolnán” a zarándokok között 350 fiatal utazik, akik az anyaország mellett szerte a világból érkeztek, a Kárpát-medence minden részéből, Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából és a nyugat-európai szórványból:

Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Misszió Tours, pünkösd, pünkösdi búcsú
Hatodik alkalommal indult el a különvonat a csíksomlyói búcsúba — Fotó: Balogh Zoltán/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
A zarándokok Nagyváradon püspöki szentmisén vesznek részt a Szent László alapította püspökség székesegyházában. A vonat várhatóan fél négy előtt érkezik Kolozsvárra, ahol ünnepséget tartanak az állomáson.

A zarándokok pénteken Gyimesbükkre, az ezeréves határhoz mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt. A programot a negyedik nap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.

Az idén június 3-án, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét.


Az idei csíksomlyói búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.
Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. 
Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. 
A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
vhegy/MTI