2017. június 7., szerda

Egyelőre csak a saját fizetésüket növelték Dragneáék

Elfogadta az új egységes bértörvényt a román képviselőház szerdán, a közszférának azonban 2018 januárjáig még várnia kell az — eredetileg júliusra beígért — első béremelésekre.


egységes bértörvény, Románia, bérek, gazdaság, Liviu Dragnea, PDS, Viorel Ștefan
Liviu Dragnea — Fotó: Alexandra Pandrea/Mediafax
Az előírás szerint a következő öt évben lépcsőzetesen átlagosan több mint 50 százalékos béremelést vezetnek be.

A béremelések januártól kezdődnek, amikor az összes közalkalmazott bére 25 százalékkal, 2018 márciusától pedig a tanárok bére további 20, az egészségügyben dolgozóké pedig 75 százalékkal emelkedne.

Az új bértábla magasabb béreinek bevezetése csak a magas rangú állami tisztségviselők esetében nem szenvedett halasztást.


A Digi 24 hírtelevízió számításai szerint:

  • egy parlamenti képviselő az év második felétől az eddig 5500 lej helyett már több mint 13 ezer lejes havi illetményben fog részesülni;
  • a legnagyobb, több mint 17 ezer lejes fizetése az államfőnek lesz;
  • a legnagyobb és legkisebb állami fizetés aránya pedig az eddigi 15-ről 12-re csökken Romániában.

A Szociáldemokrata Párt további adócsökkentések és jelentős közalkalmazotti béremelések ígéretével nyert választásokat tavaly decemberben.


Parlamenti felszólalásában Liviu Dragnea pártelnök azt hangsúlyozta, hogy az új bértörvény fontos lépés Románia „valós” uniós integrációja, az euró bevezetése útján. Hozzátette: véget kell vetni annak, hogy Románia az olcsó munkaerő miatt legyen vonzó a külföldi befektetők számára.

Az RMDSZ is megszavazta a jogszabályt


A jogszabályt 188 képviselő támogatta, 28-en ellene szavaztak, 47-en tartózkodtak. Az SZDP és kisebb szövetségesük, a liberális ALDE, valamint a koalíciót a parlamentben támogató RMDSZ támogatta a jogszabályt, a jobboldali ellenzék fenntartásokat fogalmazott meg vele szemben.

A nemzetközi pénzintézetek azt kérték Romániától, hogy módosítson az adócsökkentések és közalkalmazotti béremeléseket egyszerre bevezető adópolitikáján, mert becsléseik szerint a román államháztartási hiány idén a hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékára, öt éven belül pedig akár 6 százalékára is emelkedhet.

Jeles hiányzók


Viorel Ștefan pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az új bértörvényre van költségvetési fedezet, annak bevezetése nyomán 2018-ban Románia 76 milliárd lejt, a GDP 8,6 százalékát fogja közalkalmazotti bérekre költeni. A tárcavezető azonban nem vett részt a törvény parlamenti elfogadásán. Távollétét és Sorin Grindeanu kormányfő távolmaradását az SZDP elnöke sérelmezte.

Romániában 2342 lej volt a nettó átlagbér márciusban, több mint 14 százalékkal meghaladva a 2016 márciusi szintet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI