2017. június 9., péntek

Donald Trump a Fehér Házban fogadta Klaus Iohannist

„Nagyszerűnek” nevezte pénteken Donald Trump amerikai elnök az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti partnerséget.


Klaus Iohannis, Donald Trump, Washington, Egyesült Államok, Románia, NATO,
Klaus Iohannis és Donald Trump az Ovális Irodában — Forrás: presidency.ro
Megtiszteltetés számunkra, hogy itt fogadhatjuk! Románia megbízható szövetségesünk, nagyszerű ország, amellyel kiváló a kapcsolatunk” — fogalmazott Trump az Ovális Irodában, ahol a román elnököt fogadta.

Számomra is megtiszteltetés, és örülök, hogy itt lehetek. Várom, hogy tárgyaljunk az országaink közötti partnerségről” — válaszolt a román államfő.

Erre reagálva Trump így fogalmazott: „Igen, ez egy nagyszerű partnerség”.

Trump és Iohannis között négyszemközti és hivatalos beszélgetésre is sor került. ezt követően közös sajtótájékoztatót tartottak.


Donald Trump, Egyesült Államok, Fehér Ház, Klaus Iohannis, NATO, Románia, Washington
Klaus Iohannis és Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében — Forrás: presidency.ro
A Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón Trump megköszönte a román államfőnek, hogy vezető szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben. Ugyanakkor elismerését fejezte ki Romániának, amiért bruttó nemzeti terméke 2%-át védelmi kiadásokra fordítja, példát mutatva ezzel a NATO-tagállamoknak.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, Románia is hozzájárul fegyveres erőivel a terrorizmusellenes harchoz, 23 katonája adta életét ezért.


Donald Trump kiemelte az Egyesült Államok és Románia népei közötti szerinte rokon vonásokat, így például a szabadságszeretetet és a kulturális gyökerek tiszteletét — Forrás: YouTube/The White House

A sajtótájékoztatón Iohannis arról beszélt, hogy meg kell erősíteni a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerséget, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat.
A két ország közötti stratégiai partnerség 20. évfordulóját ünnepeljük. Mindkét nemzet számára fontos az idei esztendő. Az USA-val való partnerségi viszony is alakítja az országot, hozzájárult ahhoz, hogy Románia a szilárd demokrácia, a szilárd gazdaság, a jelentős gazdasági növekedés országa legyen, olyan ország, amelynek katonái az amerikai csapatok mellett harcolnak Afganisztánban és Irakban. Ez a partnerség nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Románia olyanná váljon, amilyennek jelenleg láthatjuk. Ez a partnerség rendkívül fontos, ezt nem csak hogy folytatni kell, de meg is kell erősíteni, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat, számos probléma megoldásához kell hozzájárulnia” — fogalmazott Iohannis.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy