2017. június 20., kedd

Az RMDSZ nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt

Miután a hétfői megállapodások érvényüket veszítették, az RMDSZ-nek semmi oka nincs arra, hogy beavatkozzon a Szociáldemokrata Párt belső vitájába — nyilatkozta kedden Tánczos Barna. 


RMDSZ, kormányválság, PSD-ALDE, Grindeanu-kormány, bizalmatlansági indítvány, Liviu Dragnea, Kelemen Hunor
Liviu Dragnea és Kelemen Hunor — Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ
Az RMDSZ Hargita megyei szenátora szerint a szövetség nem szavazza meg szerdán a bizalmatlansági indítványt.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának együttes ülésén született döntés értelmében a szövetség honatyái egyáltalán nem vesznek részt a szavazáson.

Mivel az, amiben tegnap megegyeztünk, ma már nem érvényes, és az SZDP levette a napirendről azokat a tervezeteket, amelyekről tegnap tárgyaltunk, semmi okunk nincs arra, hogy beavatkozzunk az SZDP belső vitájába” — mondta Tánczos.

A tárgyalások lezárultak: a felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről.


Ezek a közigazgatásban a kisebbségek anyanyelvhasználati jogának kiszélesítését, valamint március 15-ének hivatalos ünneppé nyilvánítását javasolják. A törvénytervezeteket kedden eredetileg napirendre tűzték a szenátusban, de miután a román ellenzéki pártok vezetői, valamint a román média szinte teljes egésze erős nacionalista hangot megütve tiltakozott a törvénytervezetek elfogadása ellen, levették napirendről.

Arra a kérdésre, hogy a keddi nap folyamán tárgyalóasztalhoz ülhet-e még az RMDSZ és az SZDP, Tánczos úgy válaszolt, nem hiszi, hogy erre sor kerül.

Cseke Attila szenátusi frakcióvezető szerint felülvizsgálják a koalícióval tavaly decemberben kötött parlamenti együttműködési megállapodást is.
Victor Ponta: Klaus Iohannis és az RMDSZ lesznek a PSD-belháború legnagyobb nyertesei
  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Agerpres/MTI