2017. június 20., kedd

Az RMDSZ feljelentette a magyarokat minősíthetetlenül megbántó Băsescut

Az RMDSZ a román diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál tett feljelentést a volt román elnök és négy román hírtelevízió ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt — közölte kedden Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke.


diszkriminációellenes tanács, Románia, RMDSZ, Traian Băsescu, kormányválság, romániai magyarság, kisebbségi jogok
Traian Băsescu — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a szövetség iktatta a feljelentéseket az illetékes hatóságoknál, közölte hírlevelében az RMDSZ.

Porcsalmi emlékeztetett, hogy az elmúlt 24 órában „a romániai magyar közösséget diszkrimináló nacionalista” kijelentések hangzottak el a román médiában, illetve Băsescu támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét.

Băsescu egyebek mellett kijelentette, a romániai magyarokat „senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni”. Rámutatott: Románia nem ismerhet el hivatalosan olyan ünnepet, amely egyebek mellett Erdély Magyarországhoz való csatolását jelenti.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elfogadhatatlannak nevezte Băsescu kijelentéseit.


Az RMDSZ a Realitatea TV, a Nașul TV, a B1TV és Digi24 hírtelevíziók műsorait kifogásolta. Porcsalmi szerint a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, ami a magyar közösséget mélyen sérti, ezért kérnek jogorvoslatot.

Megengedhetetlen, hogy egy volt államelnök arra kéri a Romániában élő magyarokat, március 15-ét külföldön ünnepeljék, amikor szülőföldünkön jogunk van hozzá” - mondta az ügyvezető elnök.

Hozzátette: Băsescu valószínű tudathasadásos, hiszen:
  • elnöki mandátuma alatt számos támogató üzenetet fogalmazott meg a magyarok felé ezen az ünnepen;
  • a tatár és a roma nemzeti közösségek ünnepnapját ő maga ellenjegyezte államfőként 2006-ban;
  • kétszer is kérte a magyarok szavazatait, most pedig minősíthetetlenül megbántotta őket.

Az RMDSZ hétfőn tárgyalásokat folytatott a balliberális koalícióval arról, hogy miként viszonyul a Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltására irányuló bizalmatlansági indítványhoz.


A tárgyalásokon több törvénytervezet elfogadása merült fel, egyebek mellett a romániai nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogának bővítése, valamint a március 15-ének a romániai magyarok hivatalos ünnepévé nyilvánítása. Hétfőn úgy tűnt, egyezség születhet a felek között, kedden azonban elakadtak a tárgyalások, majd az RMDSZ bejelentette, hogy nem szavazza meg a Grindeanu-kormány leváltását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.