2017. június 20., kedd

A nacionalisták kottájából játszik Klaus Iohannis

A román államfő arra figyelmeztette a Szociáldemokrata Pártot, hogy a bizalmatlansági indítvány előtti tárgyalásait ne terjessze ki olyan témákra, mint az etnikai alapú autonómia, amely nem képezheti alku tárgyát.


Klaus Iohannis, RMDSZ, PSD, kormányválság, bizalmatlansági indítvány, romániai magyarság
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
A németországi munkalátogatáson tartózkodó román államfő a kíséretében lévő román sajtóküldöttségnek nyilatkozott az ország belpolitikai helyzetéről.

Iohannis természetesnek ítélte, hogy a Grindeanu-kabinet eltávolítására beterjesztett bizalmatlansági indítvány előtt politikai tárgyalásokat folytassanak a szükséges szavazatszám biztosítása érdekében, ugyanakkor arra figyelmeztette a Liviu Dragnea vezette alakulatot, hogy vannak kérdések, amelyek nem kerülhetnek be az alkudozási csomagba.

„Nem kell ebből az alkalomból alkudozni valamiféle etnikai elvű autonómiáról. Ez olyan kérdés, amely Romániában nem kívánatos” — szögezte le az államfő, az SZDP és az RMDSZ közötti tárgyalásokra utalva.

A román sajtó egy része arra következtetett az elnöki üzenetből, hogy Iohannis „többet tud”, mint a közvélemény, amely nem értesült arról, hogy az SZDP autonómiáról is tárgyalt volna az RMDSZ-szel.

Sajtóértesülések szerint az RMDSZ a 12 éve beterjesztett, azóta is parlamenti szavazásra váró kisebbségi törvénytervezetet is megpróbálta elfogadtatni, amely kulturális autonómiát — vagyis iskolák, színházak és más kulturális intézmények feletti döntési jogot — irányzott elő az arra igényt tartó nemzeti kisebbségeknek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI