2017. június 22., csütörtök

Ilyen csak Romániában történhet meg

A parlament által szerdán leváltott Grindeanu-kabinet több, korábban lemondott minisztere írásban jelezte a kormánynál csütörtökön, hogy meggondolta magát, és mégsem kéri felmentését.


PSD-ALDE, kormányválság, Grindeanu-kormány, Románia
Forrás: gov.ro
Alina Petrescu kormányszóvivő csütörtökön bejelentette: eddig 20 tárcavezető kérvényét iktatták a kabinet főtitkárságán.

Petrescu azonban hozzátette: a kormány működését szabályozó törvény szerint a kérvények okafogyottá váltak, a lemondások „visszavonhatatlanok”.

Múlt héten Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével valamennyi miniszter benyújtotta lemondását, miután a balliberális koalíció pártjai megvonták támogatásukat Sorin Grindeanu kormányától.


A pártvezetés által kizárással fenyegetett miniszterek lemondatásától azt remélte Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, hogy ezzel Grindeanut is lemondásra kényszeríti. Miután ezt nem sikerült elérnie, okafogyottá vált a miniszterek beáldozása a pártvezetés számára.

A lemondó nyilatkozatok közül Grindeanu egyelőre csak Dragnea két bizalmasának, Carmen Dan belügyminiszternek és Sevil Shhaideh kormányfőhelyettesnek a lemondását továbbította az elnöki hivatal felé, de a külföldön tartózkodó Klaus Iohannis államfő még egyetlen minisztert sem mentett fel tisztségéből.

Grindeanu a bizalmatlansági indítvány vitája előtt azzal is megpróbált borsot törni a pártelnök orra alá, hogy felmentette tisztségéből a regionális fejlesztési minisztérium 12 második vonalbeli tisztségviselőjét, hogy a tárca — Dragneához hű — vezetője, a még tisztségben lévő Sevil Shhaideh ne tudja „politikai célokra” használva hirtelen szétosztani a mindeddig visszatartott csaknem félmilliárd eurónyi fejlesztési alapokat.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

A balkanizmus legalja


Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter azzal indokolta a lemondó nyilatkozatok visszavonását, hogy Grindeanu sorra váltja le az államtitkárokat, „nincs már aki aláírjon egy hivatalos iratot a tárcáknál”, valamint azzal, hogy a minisztereknek gondoskodniuk kell a központi közigazgatás működőképességéről az új kormány beiktatásáig tartó átmeneti időszakban.

A kabinet egészének megbízatását visszavonta a parlament


Miután a parlament szerdán megszavazta az SZDP-ALDE koalíció által előterjesztett bizalmatlansági indítványt, a teljes Grindeanu-kormány megbízatása megszűnt, függetlenül attól, ki nyújtotta be korábban lemondását. Az alkotmány szerint a kabinet korlátozott jogkörökkel, ügyvivőként marad hivatalban a következő kormány beiktatásáig.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI