2017. május 4., csütörtök

Zöld utat kapott a Trumpcare

Az amerikai képviselőház csütörtökön elfogadta a Barack Obama korábbi elnök nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény visszavonását.


Obamacare, Trumpcare, egészségbiztosítás, USA, Paul Ryan, repeal and replace, American Health Care Act of 2017
Donald Trump — Fotó: Yuri Gripas/REUTERS
A képviselők kis többséggel, 217:213 arányban szavazták meg az Obamacare visszavonását; egyetlen demokrata párti törvényhozó sem szavazott igennel, és húsz republikánus is elutasította a régi törvény visszavonását.

A képviselőházi szavazás után az Obamacare visszavonása a szenátus elé kerül, ahol — elemzők szerint — még nagy vita várható róla. Ha a szenátorok is igent mondanak, akkor ez utat nyithat a Trumpcare-nek elnevezett, republikánus egészségbiztosítási törvény megtárgyalásához, illetve elfogadásához.

A republikánus képviselők ujjongva, tapsolva és énekelve fogadták a szavazás eredményét, amely az utolsó pillanatig kétséges volt. Maga Trump egész héten személyesen egyeztetett republikánus képviselőkkel, hogy meggyőzze őket az Obamacare visszavonásáról.

Erre vártak hét évig


A szavazás eredményét Donald Trump és Paul Ryan házelnök nagy győzelmeként értékelik az Egyesült Államokban.


Trump a választási kampányában végig azt ígérte, hogy visszavonatja az egészségbiztosítási törvényt, és újat terjeszt a kongresszus elé. Ez meg is történt, de az elsőként beterjesztett változatot március 24-én, éppen a szavazás előtt, visszavonták, mert kiderült, hogy nem volt hozzá elegendő republikánus voks.

Az első kudarc után a republikánusok néhány részletben változtattak a javaslatukon. A héten még késhegyig menő vita folyt arról, hogy az új törvényben milyen mértékben támogassa a biztosító az úgynevezett „meglévő állapottal” rendelkező biztosítottakat. (A „meglévő állapot” a biztosítás megkötésekor már fennálló, olyan súlyos betegségekre vonatkozik, mint például a cukorbetegség vagy a rákbetegség.) Az Obamacare szerint a biztosítók ilyen esetben sem utasíthatták el a jelentkezőt, kötelezően meg kellett kötni vele a biztosítást. Donald Trumpnak, sok egyeztetés és győzködés után, sikerült megőriznie az Obamacare e vívmányát.

A csütörtök délutáni voksolás után Paul Ryan házelnök azt hangsúlyozta: „sokan vagyunk akik hét évig vártunk, hogy leadhassuk ezt a voksot”.

Nancy Pelosi, a demokraták képviselői csoportjának vezetője — fordított Robin Hoodnak minősítve Trump elnököt —, szomorú napnak nevezte a csütörtökit, s arra figyelmeztetett, hogy sok amerikai ezután majd elveszíti az egészségbiztosítását.

A republikánusok reformja azonban csak azokat az amerikaiakat érintené, akik úgynevezett „egyéni” biztosítást kötnek. Ők vannak kisebbségben. A lakosság többségének egészségbiztosítását ugyanis a munkaadója támogatja.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/Reuters