2017. május 16., kedd

Trump államtitkokat árult el az oroszoknak

A The Washington Post hétfői jelentése szerint az amerikai elnök titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel múlt heti tárgyalásaikon.


Donald Trump, USA, Oroszország, Szergej Lavrov, Szergej Kiszljak, ISIS, Iszlám Állam
Donald Trump — Fotó: Kevin Lamarque/REUTERS
A lap meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte az értesüléseket.

Ezek szerint az amerikai elnök arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, s ennek fejleményeiről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.

Közlésével Trump veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is, ráadásul a hírszerzési adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra.

A lap értesüléseit a Fehér Ház nem kommentálta, ám Rex Tillerson külügyminiszter, aki jelen volt a Trump-Lavrov-Kiszljak találkozón, közleményben reagált.

A találkozón Trump elnök Lavrov külügyminiszterrel a témák széles körét vitatta meg, köztük a terrorelhárításra vonatkozó közös erőfeszítéseket és fenyegetéseket is. (...) ám a forrásokat, a módszereket vagy a katonai hadműveleteket nem vitatták meg” — olvasható a közleményben.

Fake news? 


Dina Powell, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében hamisnak minősítette ezt a történetet.


Donald Trump, Oroszország, Szergej Kiszljak, Szergej Lavrov, USA
Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak az Ovális Irodában — Fotó: Orosz Külügyminisztérium/AFP
Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki ugyancsak jelen volt a Fehér Ház Ovális Irodájában lezajlott az amerikai-orosz tárgyalásokon, a Washinton Postnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az elnök és a külügyminiszter „egyetlen pillanatig sem fedtek fel olyan hírszerzési forrásokat vagy módszereket, amelyek már ne lettek volna nyilvánosan is ismertek”.

Óriási pofon a hírszerző közösségnek


A kongresszusi politikusok meglepetéssel reagáltak a napilap információira.


„Zavarba ejtő, ha egyáltalán igaz” — fogalmazott Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke „problematikusnak” nevezte az ügyet, de ő is fenntartásait hangoztatta az információk valóságtartalmát illetően. „Zavarónak mondanám, de mielőtt kommentálnánk, először derítsük ki, hogy mi történt” — nyilatkozott John McCain republikánus politikus, a szenátus katonai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa Twitter-bejegyzésben reagált. „Ha ez igaz, akkor ez óriási pofon a hírszerző közösségnek” — írta a virginiai politikus.

FRISSÍTÉS: amíg a Fehér Ház alkalmazottai a nap folyamán igyekeztek cáfolni, addig Donald Trump a Twitter-en megerősítette a Washington Post értesüléseit.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.