2017. május 2., kedd

Több román gyermek született külföldön, mint Romániában

Andreea Păstîrnac, a határon túli románokért felelős miniszter az Eurostat adataira hivatkozva kijelentette: tavaly először fordult elő, hogy a román állampolgárságú anyák több gyermeket szültek külföldön, mint Romániában.


Andreea Păstîrnac, Eurostat, Románia, demográfia, újszülött
Képünk illusztráció — Fotó: Illyés Tibor/MTI
A miniszter szerint Románia határain kívül 4,4 millió román állampolgár él.

Păstîrnac rámutatott: ez a tény számos kérdőjelet vet fel arról, hogy miként viszonyulnak a román állampolgárok a mobilitáshoz, hogyan képzelik el a jövőjüket. Hangsúlyozta: az általa vezetett minisztériumnak az egyik fő feladata az anyanyelvű oktatás, amely jelenleg számos külföldi országban nincs biztosítva. Ezért a külföldre kivitt és az ott született gyerekek nagy többsége nem tanulja meg anyanyelvét, a románt.

Közölte, a minisztérium egy kampányt indított, amelynek keretében minél több nyomtatott és elektronikus tankönyveket, táblagépeket próbálnak juttatni a külföldön élő román közösségeknek a hivatalosan elismert, valamint az önkéntesek által végzett nem hivatalos román nyelvoktatás biztosítása érdekében.

A miniszter nem közölt konkrét adatokat arról, hogy hány gyermek született külföldön és hány Romániában; a román statisztikai intézet egyelőre nem végleges kimutatása szerint tavaly 189.783 gyermek született Romániában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI