2017. május 23., kedd

Theresa May: Tudjuk, ki robbantott

A brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben.


manchesteri robbantás, manchesteri terrorcselekmény, terrorizmus, Theresa May, Scotland Yard
Theresa May — Toby Melville/REUTERS
May a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) keddi ülése után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel az öngyilkos merénylő kilétét.

Hozzátette ugyanakkor: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.

Ian Hopkins a manchesteri rendőrség főparancsnoka néhány órával Theresa May kedd délutáni bejelentése után arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője. Hopkins hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt.

A BBC értesülése szerint mindazonáltal az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt.

A kedd esti adatok szerint a támadásban, amely Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy