2017. május 15., hétfő

Sztrájkolnak az ANAF-osok

Spontán tiltakozásba kezdtek hétfő reggel országszerte a pénzügyi igazgatóságok alkalmazottai — számos megyében leállt az intézmény működése.


sztrájk, ANAF, Románia, közalkalmazotti bértábla, SED LEX
A tiltakozók száma meghaladhatja a 20 ezret — Fotó: Tina Țucui/Agerpres
Az Anaf-osok egységes bértörvény tervezetével elégedetlenek, amelynek értelmében 20 százalékkal csökkenne a bérük.

Az akcióhoz a vámosok is csatlakoztak, akik tiltakozásuk jeléül valamennyi szállítmányt ellenőrzik, így a határátlépésnél nőhet a várakozási idő
A közalkalmazottak országos szakszervezete tájékoztatja a nyilvánosságot a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekben kitört spontán tiltakozásról, amelyet az indokol, hogy az egységes bértörvény tervezete 20 százalékos bércsökkenést irányoz elő az állami alkalmazottak számára. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy a törvénytervezet súlyosan sérti Románia Alkotmányát azáltal, hogy nem tartja be az alkotmánybíróság 2016/794-es döntését, amely előírja, hogy a kormánynak és a parlamentnek szavatolnia kell az ugyanazon munkaköri csoporthoz tartozó közalkalmazottak béregyenlőségét, függetlenül attól, hogy melyik intézmény alkalmazásában állnak” — áll a közalkalmazottak országos szakszervezetének közleményében.
A SED Lex szerint jelenlegi formájában a törvénytervezet nem teszi lehetővé az alkotmánybírósági döntés maradéktalan gyakorlatba ültetését.

A szakszervezetisek ugyanakkor kérik a 35-ös cikkely eltörlését is, amely az alkalmazottak tisztség szerinti újra-beosztását írja elő, arra hivatkozva, hogy versenyvizsgával foglalták el tisztségeiket, ugyanakkor kérik annak a cikkelynek az eltörlését is, amely szerint az állások felmérése után megszabnának egy alapfizetést.

A szakszervezetisek követelik továbbá, hogy azok a bérek, amelyek magasabbak, mint a bérrácsban megállapított fizetések, maradjanak meg a jelenlegi szinten, kérik ugyanakkor azt is, hogy minden intézményben egyenlő bérezésben részesüljenek az alkalmazottak.

A szakszervezet figyelmeztet, hogy amennyiben a politikusok nem kezelik „kellő komolysággal és felelősséggel” az egységes bértörvény tervezetét, fennáll a veszélye, hogy a tiltakozások a teljes közigazgatási szférára kiterjedjenek.

A sztrájk mintegy öt órán át tartott


Bogdan Nicolae Stan, az adóhivatal elnöke felszólította az alkalmazottakat, vegyék fel mielőbb a munkát, egyúttal jelezte, hogy a kormány elé terjesztette elégedetlenségüket, és javasolta, hogy az új törvény ne szüntesse meg a 15 százalékos pótlékukat.


A szakszervezetek és a pénzügyminisztérium képviselői közötti tárgyalások eredménytelenül zárultak, a hatóságok ugyanis időt kértek a követelések elemzésére. Szerdára várható a következő megbeszélés. A szakszervezet nem közölte, hogy a dolgozók kedden folytatják-e a sztrájkot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI